AktualityŠkoly

Najusilovnejší študenti jazykov v Nitrianskom kraji sú zo Zlatých Moraviec

poradna

Aktuálne reprezentujú náš kraj v celoslovenskom jazykovom šampionáte

Bratislava, 18. decembra 2019  – Študenti triedy 1.B z Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach zvíťazili v krajskom kole celoslovenskej súťaže v učení cudzích jazykov. Do konca tohto roka sa budú usilovať o titul najusilovnejších študentov cudzích jazykov na Slovensku. Súťaž Jesenný WocaBee šampionát prebieha na slovenských základných a stredných školách od začiatku októbra, súťaží sa vo všetkých cudzích jazykoch a výhradne online. Kritériom hodnotenia je usilovnosť žiakov v učení sa novej slovnej zásoby. 

Netradičnú jazykovú súťaž organizuje na školách poskytovateľ aplikácie WocaBee na učenie cudzích slovíčok. Už druhý školský rok WocaBee pomáha učiteľom s výučbou jazykov na školách, zjednodušuje im prácu a žiakov motivuje k učeniu. Funguje to jednoducho – učiteľ priebežne zadáva do aplikácie balíky slovíčok a fráz, ktoré sa majú žiaci naučiť a doma precvičovať. Za precvičovanie slovíčok získavajú body, tzv. Wocapoints – čím viac precvičujú, tým viac bodov získajú a viac sa naučia. Práve usilovnosť v učení je kritériom hodnotenia úspechu v Jesennom WocaBee šampionáte.  Víťazí trieda, ktorá získa najvyšší priemerný počet WocaPoints na žiaka. 

Jesenný WocaBee šampionát odštartoval v októbri okresnými kolami, výhercovia postúpili v novembri do krajských súťaží, a tí najlepší z každého kraja aktuálne bojujú o výhru v celoslovenskej súťaži. V Nitrianskom kraji zvíťazili študenti triedy 1.B z Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach.

Pani učiteľka Alena Rakovská, ktorá vo víťaznej triede vyučuje anglický jazyk, hodnotí samotnú súťaž ako aj výsledky svojich žiakov nasledovne: „Na začiatku to bola zvedavosť a snaha poskytnúť žiakom zaujímavú možnosť učenia sa slovnej zásoby. Žiakov appka zaujala aj tým, že písomku zo slovíčok si môžu napísať v pohodlí svojej izby a majú ju obratom vyhodnotenú. No ich najväčšou motiváciou sa v posledných týždňoch stala súťaživosť. Nielenže sa učia slovíčka zaujímavým spôsobom, ale majú príležitosť ukázať že sú šikovní, podporujú sa navzájom a keď chcú zvíťaziť, musia ísť ako tím.“

Víťazi z Nitrianskeho kraja v novembri dosiahli každý deň priemerne 230 WocaPoints na žiaka. Jeden zo študentov pani učiteľky Rakovskej – Tome Zolder – sa zároveň stal víťazom krajskej súťaže jednotlivcov s celkovým ziskom 43 985 WocaPoints. Pre lepšiu predstavu – každá správna odpoveď pri precvičovaní znamená zisk približne 2 WocaPoints. 

V celoslovenskom kole sa finalisti nové slovíčka učia ešte dôkladnejšie, keďže titul celoslovenského šampióna majú už na dosah. Programátor Michal Ošvát, ktorý je autorom aplikácie hovorí: „WocaBee je školám k dispozícii už druhý školský rok, a veľmi ma tešia všetky pozitívne ohlasy od učiteľov aj  žiakov. Preto sme sa v tomto roku rozhodli podporiť ich motiváciu k učeniu ešte viac, prostredníctvom celoslovenskej online súťaže s cenami. Okrem výhier v jednotlivých kolách je však pre všetkých žiakov odmenou najmä zlepšenie ich jazykových vedomostí, ktoré sú pre ich budúcnosť to nejcennejšie.“

WocaBee vyhlási celkové víťaza súťaže Jesenný WocaBee šampionát začiatkom januára 2020. Držíme palce! 

WocaBee je webová aplikácia na učenie cudzích slovíčok, ktorá je dostupná online na www.wocabee.app. Učiteľ priebežne pridáva do aplikácie balíky slovíčok, ktoré sa majú žiaci naučiť. Zadávanie je vďaka funkcii inteligentnej predikcie veľmi rýchle a pohodlné, a vytvorený balík môže byť použitý pre inú triedu, prípadne na ďalší školský rok. Žiaci si slovíčka precvičia na domácu úlohu v stanovenom termíne. Na precvičovanie je použitých 5 rôznych metód a aplikácia sa každému individuálne prispôsobuje podľa toho, v ktorých slovíčkach robí žiak chyby – využíva tzv. umelú inteligenciu. WocaBee umožňuje aj spustiť písomky, ktoré sú ihneď automaticky vyhodnotené. WocaBee sa na slovenských školách používa už druhý školský rok. Doteraz aplikáciu vyskúšalo už takmer 30 000 žiakov a 1300 učiteľov na Slovensku aj v zahraničí, ktorí jej v hodnotení pridelili 5 z 5-tich hviezdičiek. Jej autorom je mladý slovenský programátor Michal Ošvát, ktorý aplikáciu vyvíjal priamo v spolupráci s pedagógmi na školách. 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button