AktualityZM blog

Modely lodí Miroslava Šabíka

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím a píšem…

Krásne historické lode a plachetnice budú vždy patriť k nezabudnuteľným spomienkam na staré časy dobrodružných ciest moreplavcov a obdobie pirátov morí a oceánov.  

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravilo vo štvrtok 2. januára 2020 pre milovníkov histórie, žiakov okolitých škôl a širokú kultúrnu verejnosť otvorenie výstavy modelov plastikových lodí Miroslava Šabíka. Okrem majstrovských diel lodí zo 16. až 18. storočia, ktoré sa významne zapísali do dejín námorníctva, aj prezentáciu ďalšej autorovej rôznorodej modelárskej činnosti.   

Život a tvorba autora

Miroslav Šabík pochádzal zo Zlatých Moraviec. Už od detstva prejavoval zmysel pre detail a tvorivú činnosť, ktorej sa začal aktívne venovať už na základnej škole. Neskôr ako vyučený sústružník pracoval v Mochovciach a popri zamestnaní viedol modelársky krúžok na ZŠ Pribinova a v Dome pionierov v Zlatých Moravciach. Námety pre stavbu lodí nachádzal v dobrodružných románoch, rôznej odbornej literatúre a tešil sa z prvých papierových výrobkov a z iných, kedysi  málo dostupných materiálov. Každú loď si najskôr namaľoval, aby sa zoznámil s jej detailmi, ktoré rád zdokonaľoval pre zachovanie vierohodnosti modelu. Pri výrobe plachiet, vyšívaní znakov a erbov mu aktívne pomáhala manželka. Drevené modely lodí vytváral od základu podľa skutočného technologického pracovného postupu. Okrem stavby lodí sa venoval aj modelovaniu pretekárskych vozidiel, motocyklov, tankov, lietadiel a ďalších podobných miniatúr. Väčšinu jeho vzácnej zbierky postihol ničivý požiar, z ktorého sa podarilo zachrániť približne 30 plastikových modelov plachetníc. 

Rád sa venoval aj kresleniu. Ako dobrý grafik, výtvarník a ilustrátor v súťažiach tvorivosti mládeže získal nejedno ocenenie. Spolu s manželkou ilustroval a viedol kroniku Speváckeho zboru Cantus pri Farskom kostole svätého Michala archanjela v Zlatých Moravciach. 

Lode a plachetnice

Výstava ponúka zaujímavú prehliadku legendárnych morských plavidiel. K tým najznámejším patrí najväčšia z troch lodí Krištofa Kolumba Santa Maria, na ktorej sa moreplavec v roku 1492 prvý krát vydal na cestu cez Atlantický oceán. Loď  Pinta, ktorá je najmenšia z Kolumbovej flotily. Model známej vojnovej lode Man O War zo 16. storočia, ktorá sa preslávila v boji proti španielskej armáde. Mayflower, loď anglického kráľovstva, vyrobená v roku 1615. Nádherná HMS Victory, ktorá sa do dejín námorníctva zapísala ako najslávnejšia vojnová loď všetkých čias. Nuestra Seňora de Atocha, postavená na Filipínach v rokoch 1731 až 1733. Galeona Golden Hind, známa pod pôvodným menom Pelikán. Preslávila sa v rokoch 1577 až 1580 svojou plavbou okolo zemegule ako prvá anglická loď. Wasa a Batavia z roku 1628, USS United States a iné.

Výstava Modelov lodí Miroslava Šabíka potrvá do 14.februára 2020.

Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1086″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button