AktualityOznamy

Ako voliť a volebné miestnosti

poradna

Koncom mesiaca február pristúpime k volebným urnám a budeme si voliť našich zástupcov do Národnej rady Slovenskej republiky. Prečítajte si základné informácie, ktoré je pred voľbou dobre vedieť. 

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa konajú v sobotu 29. februára 2020 v čase od 7.00 do 22.00 hodiny. Občania Slovenska si zvolia 150 poslancov, ktorí budú zastávať svoje funkcie nasledujúce štyri roky. Právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky majú občania Slovenskej republiky, ktorí najneskôr v deň konania volieb (29. 2. 2019) dovŕšia 18 rokov. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia. 

Ako voliť? 

Do volebnej miestnosti je potrebné si sebou priniesť občiansky preukaz. 

Ak ste sa rozhodli voliť v okrsku, v ktorom nie ste zapísaný, musíte sa pri voľbe preukázať aj hlasovacím preukazom. Ten vydáva na základe žiadosti voliča obec, v ktorom má volič trvalý pobyt. 

Po predložení týchto dokladov si okrsková volebná komisia zapíše vašu účasť. Dostanete hlasovacie lístky a prázdnu obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky obce. Ich prevzatie potvrdíte podpisom v zozname voličov.

Za hlasovacou plentou, prípadne iným priestorom na to určeným, si vyberiete jeden hlasovací lístok s názvom politickej strany, ktorej chcete dať hlas. Bez ďalších úprav môžete lístok vložiť do obálky. Máte však možnosť udeliť aj preferenčné hlasy. Môžete zakrúžkovať najviac štyroch kandidátov (krúžkujú sa poradové čísla), ktorým chcete preferenčné hlasy dať. Ak zakrúžkujete viac ako štyroch kandidátov, preferenčné hlasy sa nebudú kandidátom počítať. Zarátaný bude len hlas pre danú politickú stranu. Hlasovací lístok následne v obálke vhodíte do volebnej urny a zvyšné hlasovacie lístky do schránky na to určenej. 

Ak sa pri krúžkovaní kandidátov pred vhodením lístku do urny pomýlite, nič sa nedeje. Na požiadanie vám okrsková volebná komisia môže vydať nové hlasovacie lístky. Nesprávne upravené hlasovacie lístky sa vhadzujú do rovnakej schránky ako nepoužité hlasovacie lístky. Nepoužité a nesprávne upravené hlasovacie lístky je zo zákona potrebné vhodiť do určenej schránky. Ak tak neurobíte, dopustíte sa priestupku, za ktorý sa ukladá pokuta vo výške 33 eur.

Pomoc pri hlasovaní

Pokiaľ trpíte zdravotným postihnutím alebo inými problémami, pre ktoré si nedokážete sami upraviť hlasovací lístok alebo vhodiť ho do volebnej urny, máte právo si za hlasovaciu plentu so sebou zobrať osobu, ktorá vám s tým pomôže. Pred hlasovaním o tom musíte upozorniť okrskovú volebnú komisiu. Osoba, ktorá vám pomôže, ale nemôže byť členom okrskovej volebnej komisie. Musí to byť niekto iný.

Ak sa nemôžete dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, máte právo požiadať obec a v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky, a to len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button