AktualityŠkoly

Erika Hrušková zo ZŠ Robotnícka 25 na Biologickej olympiáde

poradna

Nakličovanie semien → klíčky → superpotravina pre nás. Takýto názov si vybrala žiačka Erika Hrušková z VIII.A triedy na ZŠ Robotnícka 25 pre svoj projekt 54. ročníka Biologickej olympiády.

Zúčastnila sa s ním okresného kola na ZŠ Š. Moysesa, ktoré sa uskutočnilo dňa 10.02. 2020. Erika tu v projektovej časti získala krásne 2. miesto a zabezpečila si tým postup do krajského kola, ktoré sa uskutoční v Nitre na Spojenej škole. Projekt, na ktorom Erika pracovala, začal už minulý školský rok, kedy sa Erika venovala klíčeniu semien na pôde, na vate, vytvorila odporúčania pre pestovateľov. Tento školský rok sme poňali výskum semien a klíčenia odbornejšie, nakoľko ide o vyššiu kategóriu. A tak sa Erika v priebehu projektu okrem klíčenia rôznych druhov semien – bolo ich 26, venovala aj chemickým pokusom. Bolo to zisťovanie tukov a bielkovín v semenách a zisťovanie prítomnosti vitamínu C v klíčkoch.

Napriek tomu, že Erika je ôsmačka, popasovala sa dobre aj s ťažkými názvami chemikálií, ktoré sme použili, napr. hexakyanoželezitan draselný, síran meďnatý, hydroxid sodný a pod. Všetky informácie, ktoré získala z pokusov a pozorovaní, spracovala do podoby posteru s mnohými fotkami a tabuľkami, grafmi. Okrem toho vytvorila plagátik o klíčení semien pre žiakov, nakoľko anketou zistila, že väčšina žiakov o klíčení nevedela. Taktiež sme urobili prezentáciu pre žiakov VII.A triedy s malou ochutnávkou naklíčených semien fazule mungo. Erika svojím projektom overila informácie z internetu a síce, že mnohé semená obsahujú tuky – napr. slnečnica, chia. Ďalej potvrdila, že semená strukovín naozaj obsahujú bielkoviny a klíčky semien –napr. brokolica zasa vitamín C.
Som rada, že sa nám každoročne podarí vytvoriť projekt, ktorý je nielen súťažným projektom, ale zároveň edukačným materiálom pre žiakov našej školy a preto sú projekty vystavené vo vestibule školy. Erike ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme jej veľa úspechov v krajskom kole Biologickej olympiády. Dúfam, že sa nám podarí takouto cestou viesť aj ďalších žiakov k vede a výskumu, k získavaniu nových poznatkov. Pretože ako povedal Albert Einstein:  „Je trvalou zásluhou vedy, že pôsobením na mysle ľudí premohla neistotu človeka voči sebe samému a voči prírode.“    

PaedDr. Hana Verešpejová

[ngg src=”galleries” ids=”1092″ display=”basic_thumbnail” show_slideshow_link=”0″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button