AktualityZM blog

Nedovoľme, aby populizmus zvíťazil nad zdravým rozumom

poradna
Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Vo voľnom čase sa rád túlam po horách, ktoré ma inšpirujú k písaniu. Povolaním som právnik v Advokátskej kancelárii Cimmermann, s.r.o. a poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach. http://www.cimmermann.com/

Určite mi dáte za pravdu, keď poviem, že všetci chceme byť obľúbení a obzvlášť osoby vo verejnom priestore. Nemožno sa ani čudovať, veď je nám to prirodzené. Ja osobne nepoznám nikoho, kto by sa rozhodol byť neobľúbený.

V živote každého z nás občas prídu aj také momenty, kedy vieme, že jednoducho musíte urobiť zodpovedné a nepopulárne rozhodnutia. Pretože si uvedomíme, že lži a lacný populizmus nám môžu v budúcnosti spôsobiť obrovské škody. Rovnaké je to aj v našom zlatomoraveckom zastupiteľstve, kde občas musíme robiť ťažké rozhodnutia, po ktorých bude vždy niekto nespokojný.

Ale poďme k veci- na najbližšom zastupiteľstve máme prerokovať žiadosť o nenávratný finančný príspevok na opravu dvoch mestských bytoviek na ulici 1. Mája zo zdrojov Európskej únie. Ale ako to už býva zvykom, niektorí v tom vidia problém, sú proti, ale na druhej strane nepredkladajú žiadne iné riešenia.

Než pristúpime k samotnému návrhu o ktorom budeme hlasovať, povedzme si, čo hovorí zákon o majetku obci a obecnom zriadení.

Samozrejme okrem toho, že každému jednému mestu na Slovensku ukladá povinné svoj majetok zveľaďovať, udržiavať, užívať a chrániť ho pred poškodením, zničením, stratou alebo zneužitím a používať všetky právne prostriedky na jeho ochranu, ukladá povinnosti aj obecnému zastupiteľstvu, ktoré je vždy povinné konať a hlasovať v prospech rozvoja mesta. Možno sa mýlim, ale z uvedeného mi vyplýva, že odmietnuť finančné prostriedky vo výške 2 mil. 375 tisíc EUR pri 5% spoluúčasti, len aby bol niekto za ľúbivého poslanca, takýmto konaním určite nie je.

Hlavne keď sme si všetci veľmi dobre vedomí toho, že tento problém nás o pár rokov dobehne a ak ho nevyriešime teraz z externých finančných zdrojov, budeme všetky rekonštrukcie platiť z vlastného vrecka.

Snáď si to pri hlasovaní uvedomia aj niektorí moji kolegovia, pretože bez ich podpory nám táto šanca odpláva dole riekou Žitavou.

Čo prinesie schválený návrh ?

  • Až 2 mil. 500 tisíc EUR, ktoré môžu byť investované do mestského majetku;
  • Opravu 36 mestských bytov z externých zdrojov;
  • Vytvorí funkciu domovníka alebo tzn. asistenta bývania, ktorý bude určený na to, aby sa neničil majetok. Bude pravidelne navštevovať a kontrolovať nájomníkov a v prípade poškodzovania dá návrh na ich vysťahovanie, preradenie do iného/nerekonštruovaného bytu. Rovnako bude kontrolovať počet členov domácnosti, ktorý musí sedieť so zoznamom;
  • Vysťahovanie všetkých neplatičov;
  • Zavedenie zmlúv o nájme do notárskej zápisnice, čím sa mesto vyhne zdĺhavému súdnemu konaniu v prípadoch vysťahovania nájomníkov;
  • Zákaz podlžností nájomcov voči mestu;
  • Nájomník, ktorý podpíše zmluvu o nájme, bude musieť preukázať pracovný pomer;
  • Len 30% bytových jednotiek musí byť určených pre rómsku komunitu, zvyšok, čiže 70 % bytových jednotiek je určených pre sociálne slabšie rodiny z majoritnej skupiny obyvateľstva;
  • Skráti sa aj doba nájmu, ktorá bude len na dobu určitú- 1 rok, s tým, že môže, ale nemusí byť predĺžená maximálne 5-krát;
  • Zákaz ďalšieho prenájmu zo strany nájomníkov.

Poslanec MsZ Michal Cimmermann sa pýtal na nasledovnú otázku…

Súhlasíte s opravou 36 nájomných mestských bytov z finančných zdrojov Európskej únie?

  • ÁNO (59%, 150 Hlasov)
  • NIE (41%, 105 Hlasov)

Počet hlasujúcich: 255

Loading ... Loading ...

obed

Súvisiace články

2 Komentárov

  1. Pripajam sa k vyzve opravit tento bytovy dom, pokial to plati unia treba to vyuzit, takato vyzva sa nebude opakovat. Navyse ked samotny prispevok ktora zaplati mesto sa spatne vrati na najomnom z tych bytov za priblizne tri roky. O tom ze ta bytyovka ostane zrekonstruovana na svojom mieste roky ani nieje potrebne vraviet. A ostane nezrekonstruovana asi tiez nie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button