AktualityŠkoly

Svetový deň životného prostredia – 5.jún v prácach žiakov ZŠ Robotnícka 25

poradna

„Biodiverzita“ – pojem tak často opakovaný v environmentálnej terminológii. Čo vlastne znamená? Existuje mnoho definícií, tá najjednoduchšia hovorí, že biodiverzita znamená rozmanitosť rastlinných a živočíšnych druhov na Zemi.

Zložitejšia označuje biodiverzitu ako „bohatstvo života na Zemi, milióny rastlín, živočíchov a mikroorganizmov, vrátane génov, ktoré obsahujú, a zložité ekosystémy, ktoré vytvárajú životné prostredie“ (UN environment programe). A práve biodiverzita sa stala témou tohtoročného Svetového dňa životného prostredia, ktorý sa oslavuje 5. júna. Svetový deň životného prostredia si každoročne pripomíname od roku 1973 a to na počesť prvej konferencie OSN o životnom prostredí, ktorá sa uskutočnila v Štokholme.

Zmyslom je upriamenie pozornosti na globálne problémy spojené so životným prostredím a na spôsoby ich riešenia. V mnohých krajinách sa oslavuje prostredníctvom koncertov, environmentálnych aktivít a kampaní. Tohtoročná konferencia sa uskutoční v Kolumbii v spolupráci s Nemeckom a programom UNEP.
Napriek tomu, že naši žiaci sa vzdelávajú dištančnou formou doma, snažili sme sa priblížiť si tento environmentálny sviatok aj tento rok. V rámci prírodovedných predmetov žiaci vypracovávali projekty, pracovné listy, prezentácie smerujúce k tomuto dňu. Vybrali sme vhodné témy pre jednotlivé ročníky a predmety. Piataci na geografii spracovali niektorý z typov krajín Zeme – napr. dažďový prales alebo savany s ohromnou biodiverzitou. Spolu so šiestakmi tvorili projekty na biológii na tému – Chránené druhy rastlín a živočíchov.

Vybrali si spomedzi množstva našich chránených druhov, pretože práve ochrana druhov zabezpečí biodiverzitu a zamedzí vymieraniu druhov. Siedmaci spracovali v rámci chémie problém hromadenia plastov, ktoré znečisťujú biotopy živočíchov a zapríčiňujú ich vymieranie.. Žiaci ôsmeho ročníka majú na biológii tému na prezentácie –  Faktory ovplyvňujúce životné prostredie (globálne otepľovanie, kyslé dažde…). Deviataci vypracovali pracovný list Ekosystém a projekty – Národné parky Slovenska. Práce žiakov boli naozaj rozmanité, zaujímavé, pestré….tak, ako je rozmanitosť a pestrosť aj v prírode. Žiaci na nich pracovali za pomoci učebníc, pracovných zošitov, literatúry a  samozrejme internetu, kde čerpali informácie. Po návrate do škôl si práce vystavíme, aby sme si pripomenuli tento environmentálny sviatok. Som rada, že napriek zložitejšej situácii, sme dokázali žiakom priblížiť Svetový deň životného prostredia. Pretože je iba na nich a na nás, aké životné prostredie si vytvoríme.

PaedDr. Hana Verešpejová

[ngg src=”galleries” ids=”1102″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button