AktualityŠkoly

Úspech žiakov SOŠ technickej v Zlatých Moravciach v súťaži ENERSOL SK 2020

poradna

Napriek mimoriadnej situácii spôsobenej pandémiou choroby COVID 19, ktorá zasiahla aj školstvo, dosiahli  žiaci  SOŠ technickej v Zlatých Moravciach vynikajúce výsledky v krajskom a celoštátnom kole súťaže ENERSOL SK.

ENERSOL SK je súťaž zameraná na problematiku využívania alternatívnych zdrojov energie, v oblasti úspor energie, obnoviteľných zdrojov energie, znižovania emisií v doprave a vytvára trvalý vzťah k ochrane životného prostredia. Žiaci riešia problematiku na základe vlastného pozorovania v špecifických odborných témach, zacielených na využívanie alternatívnych zdrojov energie, skúmajú technické parametre, popisujú finančné úspory, zostavujú výrobky na základe vlastného výskumu, obhajujú svoje inovatívne práce a robia výskum v danej oblasti. Výsledky prác žiaci obhajujú pred odbornými porotami. Súťaž prebieha v 3 kategóriách, je určená pre žiakov SŠ, SOŠ a gymnázií a jej cieľom je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov stredných škôl. V školskom roku 2019/2020 prebiehal jubilejný 10. ročník tejto súťaže.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu sa krajské kolo súťaže uskutočnilo dištančnou formou v apríli 2020. V hlavnej kategórii sa na 1. mieste umiestnili žiaci SOŠ technickej Zlaté Moravce Lujza Masaryková a Dávid Lukáč s prácou „Ekoučebňa“, v propagačnej kategórii zvíťazili žiačky SOŠ technickej Zlaté Moravce Henrieta Koprdová a Viktória Abrahamovičová s prácou „Zmeníme planétu alebo seba“. V tvorivej kategórii zvíťazili žiaci León Andorfer a Lukáš Zbihlej z SPŠSaE Levice s prácou „Šetri elektrikou s inteligenciou“

V máji sa uskutočnilo dištančnou formou aj celoslovenské kolo súťaže, kde jednotlivé samosprávne kraje reprezentovali dve najlepšie práce z krajských kôl v každej kategórii. V náročnej konkurencii získali v hlavnej kategórii  žiaci SOŠ technickej Lujza Masaryková a Dávid Lukáč 3. miesto.  

Všetkým žiakom a školám, ktoré sa napriek sťaženým podmienkam zapojili do 10. ročníka súťaže ENERSOL SK patrí uznanie a poďakovanie. Verme, že v školskom roku 2020/2021 sa pri 11. ročníku súťaže budeme môcť stretnúť osobne, prezrieť si zaujímavé a inovatívne práce žiakov a vypočuť si ich postoje a prezentácie. 

Mgr. Róbert Pallya
predseda KK ENERSOL SK


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button