AktualityŠkoly

OKTÓBROVÉ DNI PRE ZDRAVIE NA ZŠ MOJMÍROVA

poradna

Október je mesiac, ktorý sa nesie v znamení mnohých významných dní. Dva z týchto dní sú v tejto mimoriadne citlivej a ťažkej dobe obzvlášť dôležité. Ide o Svetový deň duševného zdravia, ktorý sa oslavuje 10.októbra a Svetový deň výživy, ktorý pripadá na 16. októbra.  Pripomenuli sme si ich aj my na našej škole.

Problematikou duševného zdravia sa zaoberá Svetová federácia duševného zdravia a pre tento rok vytýčila tému: „Duševné zdravie pre všetkých. Väčšie investície – väčší úspech“ . Mental Health for all. Greater Investment – Greater Access. Vytýčila ju ako reakciu na celosvetovú situáciu s pandémiou, ale aj na celkovú situáciu ohľadom duševného zdravia, ktoré je tak často podceňované. Duševné zdravie má v týchto časoch prioritu viac, ako kedykoľvek predtým. Svet zažíva bezprecedentný vplyv aktuálnej globálnej situácie, kvôli COVID-19, a to, samozrejme, ovplyvňuje aj duševné zdravie miliónov ľudí. Vieme, že úrovne úzkosti, strachu, izolácie, sociálneho dištancovania a rôznych iných reštrikcií, neistota a emocionálne vypätie, sa stali tak rozšírené, pretože celý svet sa snaží dostať vírusovú pandémiu pod kontrolu a nájsť všetky možné riešenia.

Duševné zdravie je ľudské právo a má byť dostupné pre všetkých ľudí na celom svete. Na Slovensku sa touto problematikou zaoberá Liga za duševné zdravie, ktorá vedie Linku dôvery Nezábudka. O tejto ťažkej, ale dôležitej téme sme sa rozprávali na hodine etickej výchovy so žiakmi 9.ročníka. Ako motivácia k téme poslúžili obrázky  na stránke Ligy proti rakovine a tiež zaujímavé video o duši. Žiakov zaujala otázka: „Váži duša 21 gramov?“ Popri diskusii o duši, duševnom zdraví vyjadrovali žiaci svoje pocity na papier. Vznikli tak jednoduché, čierno – biele ale zaujímavé práce. Ďalším dôležitým októbrovým dňom je Svetový deň výživy (potravy) – World food day, ktorý sa oslavuje už od roku 1981. Aj tento sviatok je ovplyvnený situáciou vo svete a FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) taktiež zareagovala. Zvolila tému pre tento rok: Grow, Nourish, Sustain. Together (Pestujte, Vyživujte, Udržiavajte. Spolu.)

Globálna zdravotná kríza COVID-19 bola časom na zamyslenie sa nad vecami, ktoré si skutočne vážime a nad našimi najzákladnejšími potrebami. Táto neistá doba spôsobila, že mnohí z nás znova vzbudili vďaku za vec, ktorú niektorí považujú za samozrejmosť a mnohí sa zaobchádzajú bez nej: jedlo. Jedlo je podstatou života a základom našich kultúr a spoločenstiev. Zachovanie prístupu k bezpečným a výživným potravinám je a naďalej bude podstatnou súčasťou reakcie na pandémiu COVID-19, najmä pre chudobné a zraniteľné komunity, ktoré sú pandémiou a následnými hospodárskymi šokmi zasiahnuté najviac. V takomto okamihu , je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým si uvedomiť potrebu podpory našich potravinových hrdinov – poľnohospodárov a pracovníkov v celom potravinovom systéme – ktorí sa starajú o to, aby sa jedlo dostalo z farmy na vidličku aj pri poruchách tak bezprecedentných ako súčasná kríza COVID-19. Aby sme zdôraznili význam jedla v našich životoch, pripravili sme pre žiakov 7.ročníka prezentáciu k tomuto dňu. Počas nej si žiaci pochutili na zdravom ovocí a podporili myšlienku „Spolu vitamínov zjeme viac.“  

Aj žiaci sa aktívne zapojili a vytvorili krásne projekty. Prezentáciou pred spolužiakmi dokázali svoje vedomosti z problematiky vitamínov, ovocia, stopových prvkov, minerálov, pitného režimu, potravovej pyramídy a pod.. Projekty si pripravili aj žiaci 6.ročníka a na hodine biológie ich odprezentovali svojim spolužiakom. Všetky projekty boli krásne pripravené, ale z mnohých zaujímavých tém spomeniem napr. „Kolagén“, ktorý vytvorila Dominika Hučková zo VII.C alebo „Stravovanie naprieč zemeguľou“, ktorý si pripravila Ninka Tonkovičová zo VII.B. Dievčatá prejavili výborné prezentačné schopnosti a precíznosť vypracovania projektu. Prezentácia a projekty pripomenuli žiakom význam jedla, zdravej výživy v tomto období. Verím, že si žiaci z toho množstva informácií mnohé zobrali k srdcu.
Tieto dva októbrové dni nám všetkým pripomenuli dôležitosť zdravia – či duševného alebo fyzického. Jedno bez druhého nemôže fungovať. Obe sú navzájom prepojené a nesmierne dôležité. Zdravie je totiž to najcennejšie čo máme a preto si ho vážme.

PaedDr. Hana Verešpejová

[ngg src=”galleries” ids=”1106″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button