AktualityŠkoly

„Vysaďme si strom a napíšme mu odkaz!“ – Deň stromov  na ZŠ Mojmírova

poradna

Stromy…organizmy, ktoré patria  medzi najstaršie a najdlhovekejšie organizmy na našej planéte. Stromy…organizmy, bez ktorých by sme nemali čo dýchať. Stromy…organizmy, ktoré nám dávajú energiu, silu a krásu.

Človek si od nepamäti uvedomuje ich hodnotu. Strom zohrával nenahraditeľnú úlohu vo vývoji ľudstva. Pre život človeka prinášali stromy veľký hmatateľný úžitok. Poskytovali ľuďom ochranu, dôležitý stavebný materiál, zdroj tepla a obživu. Človek obdivoval ich mohutnosť a dlhovekosť. Významná prítomnosť stromov v živote človeka, úcta k stromom, ba i bázeň pred nimi, sa odrážala v bohatých prejavoch duchovného života človeka, mýtoch a zvykoch spojenými so symbolikou drevín. Niet preto divu, že aj strom má svoj deň v kalendári. Vo svete sa oslavuje Medzinárodný deň stromov 20.októbra a to od roku 1872, kedy s touto myšlienkou prišiel novinár J. Sterling Morton v USA. Bol zástancom myšlienky, že prítomnosť stromov v okolí zlepšuje klímu ako aj pôdne vlastnosti. Nezostal však len pri písaní článkov s touto tematikou, ale vyzval občanov, aby sa  4. januára 1872 zapojili do Dňa stromov vysadením stromčekov vo svojom okolí. Odhaduje sa, že v rámci jeho iniciatívy vysadili v Nebraske viac ako jeden miliónov stromov.

K myšlienke pripomenúť si Deň stromov a vysadiť stromčeky sme sa pridali aj my na našej škole. Žiaci 5.a a 5.b triedy vysadili 8 malých koniferov v priestore pri pavilóne C. Vyhradili sme stromčekom miesto, kde si ich môžu pozrieť všetci žiaci a kde budeme sledovať, ako nám rastú. V rámci tohto dňa sme sa zaujímali aj o ostatné stromy, dreviny v ekosystéme našej školy. A že ich máme v areáli naozaj dosť, sme si uvedomili, keď sme ich spoznávali. Na spoznávanie drevín sme využili okrem iného aj aplikáciu PlantNet. Je to obrazová aplikácia na identifikáciu rastlín, ktorú vyvinuli francúzsky výskumné organizácie Cirad, INRA. Pomáha identifikovať druhy rastlín z fotografií na základe softvéru pre vizuálne rozpoznanie. Žiaci veľmi zaujalo a pozorne sledovali, ako sa dá s touto aplikáciou v mobilnom telefóne pracovať a určovať tie dreviny, ktoré nepoznajú. Dreviny sme si určili a pomocou aplikácie aj správnosť určenia overili. Ďalšou aktivitou, ktorú žiaci absolvovali už v domácom prostredí počas dištančného vyučovania bol „Odkaz pre strom“. Každý žiak z 5.a a 5.b triedy napísal svoj odkaz na vytlačený obrázok stromu. Krásne vyfarbené stromy niesli v sebe ešte krajšie „odkazy“.

Z množstva mnohých to boli napr.: „Som rád, že rastieš a že nám dávaš čerstvý vzduch“, „Ďakujem strom za kyslík a za veľký prísun energie“, „Chcem, aby si rástol“, „Si pre nás dôležitý“, „Chcem ťa chrániť“…a mnohé ďalšie. Som rada, že piataci takto jednoducho vyjadrili svoj pocit ku stromom a uvedomili si tak dôležitosť a význam stromu. Piatakov som taktiež vyzvala, že sa môžu zapojiť do kvízu s názvom „Čo nám rozprávajú stromy“, ktorý pre širokú verejnosť pripravila Štátna ochrana prírody SR práve pri príležitosti Dňa stromov. Skúsili ste sa niekedy započúvať do hlasu šumiaceho lístia, počúvať vŕzgavé zvuky vo vetre ohýbajúceho sa stromu? Alebo čo by povedal taký ticho stojaci mohutný 8 000-ročný smrek? Mali by sme sa snažiť porozumieť im. Pochopiť aké sú dôležité v našom živote a čo pre nás znamenajú. Sú pre nás vzácnym darom. V dobe klimatických zmien a znižovania biodiverzity môžu byť zdrojom našej inšpirácie a studňou našej múdrosti. Hlavným cieľom súťažného kvízu je poukázať na význam a dôležitosť stromov pre život, objaviť známe druhy stromov a dozvedieť sa o nich rôzne zaujímavosti. Do kvízu sa zapojili viacerí žiaci, medzi prvými Adamko Havran z 5.b a Viktor Vereš z 5.a triedy. Môžu vyhrať vecné ceny od ŠOPSR, držíme im palce.

Čo dodať na záver? Je nesmierne dôležité viesť deti k ochrane prírody, životného prostredia… stromov. Je potrebné im o tom hovoriť a ukázať možnosti. Iba tak dosiahneme, že budú na to myslieť a konať. Som rada, že sme sa k tomu aspoň trochu priblížili. Pevne verím, že keď sa deti budú v budúcnosti pozerať na stromy, budú ich vnímať ako výnimočné organizmy  a budú si ich vážiť a chrániť. Pretože ako povedal Hermann Hesse: „Stromy sú svätyne…kto im vie načúvať, sa dozvie pravdu.“

PaedDr. Hana Verešpejová

[ngg src=”galleries” ids=”1107″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button