AktualityZM blog

100 ROKOV OD ZALOŽENIA FUTBALOVÉHO KLUBU V ZLATÝCH MORAVCIACH

poradna
Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Vo voľnom čase sa rád túlam po horách, ktoré ma inšpirujú k písaniu. Povolaním som právnik v Advokátskej kancelárii Cimmermann, s.r.o. a poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach. http://www.cimmermann.com/

Sto rokov je v histórii ľudstva iba nepatrný časový úsek, ale vo svete športu nás tento míľnik radí medzi mestá s najdlhšou futbalovou tradíciou. 

Z hodín dejepisu si pamätáme, že z najstarších dôb sa nám zachová iba málo písomných prameňov, preto sa nemožno čudovať, že je tomu rovnako aj v súvislosti s „guľatým čudom“, ktoré si podmanilo celý svet.

Podľa Dr. Rakovského sa história futbalu v Zlatých Moravciach začala písať za čias Rakúsko-Uhorskej monarchie, teda ešte pred prvou svetovou vojnou. V tomto období mal byť  založený spolok futbalistov tzv. Dobrej nádeje. V ďalšej knihe, ktorá sa venuje histórii tohto športu nájdeme zmienku o tom, že 12. 10. 1919 vznikol Szlovenszkói Labdarúgók Szővetsége – Slovenský futbalový zväz, ktorý mal pravdepodobne združovať 86 futbalových klubov a jeden z nich mal byť aj Aranyosmaróti Futbal Club  FC Zlaté Moravce (ZFC) 

PRVÉ IHRISKO

Spočiatku malo ihrisko skôr amatérsky výzor, futbalisti sa sústreďovali na jarmočisku (priestor ako sú Technické služby), neskôr v roku 1921 na pozemkoch grófa Erdödyho vyrástlo ihrisko, známe ako „Pája“ (priestor za mackárňou – tenisové kurty).

VZNIK KLUBU A PRVÉ PÍSOMNÉ STRETNUTIE

Z dobových periodík sa dočítame, že ZFC malo odohrať prvé stretnutie 9. 5. 1920 proti mužstvu z neďalekej Nitry. Hráči nastupovali v zeleno – bielych pásikovaných dresoch, čo môže byť pre súčasného fanúšika zlatomoraveckého futbalu zvláštne.

NÁZVY FUTBALOVÝCH KLUBOV

FC Zlaté Moravce 1920 – 1945, Macabea Zlaté Moravce, RTJ Zlaté Moravce, ŠK Zlaté Moravce 1945 – 1948, Sokol Zlaté Moravce 1948 – 1951, Spartak Zlaté Moravce 1951 – 1961, TJ Spartak Zlaté Moravce 1961 – 1965, TJ CALEX Zlaté Moravce 1965 – 2002, ViOn Zlaté Moravce.

ZLATÁ ÉRA 

Iróniou osudu je, že začiatky najlepšieho obdobia futbalu v Zlatých Moravciach možno spájať so zánikom tradičného klubu TJ Calex Zlaté Moravce, ktorý v sezóne 2001/02 zažil postupom do II. ligy svoj najväčší úspech a paradoxne to mu zlomilo väz. 

Historická sezóna v II. lige bola síce pre Calex likvidačná, ale na druhej strane priniesla fúziu s FC ViOn Zlaté Moravce. Posilnený klub FC ViOn sa v nasledujúcich rokoch prebojoval do najvyššej slovenskej ligy a stal sa jej pevnou súčasťou. V ročníku 2006/2007 dokonca zvíťazil v Slovenskom pohári a tým  sa aj prebojoval do Pohára UEFA, kde v prvom predkole vyradil kazašské FC Almaty, no v druhom však už nestačil na milionársky klub Zenit Petrohrad. 

Toľko krátky sumár z histórie nášho futbalu. Oveľa viac sa dozviete z knihy FC ViOn 25 rokov od autora Dušana Ondrejku ml., ktorú si môžete objednať online na web stránke: http://fcvion.sk/

Prípadne si počkajte na ďalší knižný titul z pera Ľudovíta Chládeka, ktorý je naplánovaný na rok 2021, a bude mapovať prvých 75 rokov futbalu v našom meste. 

Pri príležitosti storočnice si rovnako môžete objednať limitovanú edíciu retro – dresov TJ Calex Zlaté Moravce.

Nezáväzná objednávka dresu (cena 25 €)


     

     

    obed

    Súvisiace články

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button