AktualityKomerčné články

Čerstvý vzduch v interiéri: Zvýši vašu odolnosť a pohodlie

poradna

Od detstva nás učia užívať si čerstvý vzduch. Rodičia nás nútia chodiť častejšie von, vetrať miestnosť a užívať si prechádzky v prírode, aby sme si náš imunitný systém posilňovali prirodzenou cestou už odmalička.  Ale na čo je to všetko dobré? Prečo si naše telo vyžaduje čistý vzduch a čo sa stane, ak budeme celý deň sedieť v nevetranom byte? Poďte sa spolu s nami na to pozrieť.

Vyhnete sa ľahšie vírusom

V prvom rade je nedostatok čerstvého vzduchu a minimálneho vetrania nebezpečný pre pacientov s chrípkou, ako aj pre ich spoločných blízkych. Ak ochoriete na vírusovú infekciu, prvé príznaky sa objavia minimálne na druhý deň a predtým chorobu aktívne rozšírite po celom byte a veľkoryso sa o ňu podelíte s celou rodinou.

Vírus chrípky sa prenáša vzdušnými kvapôčkami a počas kašľa vypustí chorý človek do vzduchu niekoľko stoviek vírusových mikročastíc a počas kýchania – až dvadsaťtisíc. Na čerstvom vzduchu to až tak veľký problém nie je problém – vírus v takýchto podmienkach pôsobí pomalšie. V interiéroch, naopak, žije dlho a zostáva aktívny. Je preto veľmi dôležité pravidelne a intenzívne vetrať miestnosť, v ktorej dnes trávime celý deň.

A aby bolo vetranie interiéru príjemné a bez hmyzu, ktorý sa s príchodom blížiacej sa jari čoskoro  vonku objaví, inštalujte si na okná pevné siete proti hmyzu. 

Vyhnete sa alergiám

Pre alergikov je situácia oveľa komplikovanejšia. Na jednej strane je pri sezónnej alergickej činnosti lepšie mať okná zatvorené, na druhej strane je ale potrebné vetranie interiéru, aby ste sa zbavili častíc, ktoré sa z exteriéru dostali do bytu. V tomto prípade je dobrou voľbou nočné vetranie – pred otvorením okien je ale lepšie ich zakryť vlhkou handričkou alebo kúskom gázy.

Tiež si dajte pozor na čistú a interiérovú dlažbu. Pri vetraní sa na nej nebude usadzovať toľko prachu a žiadne iné častice, ktoré by vám mohli uškodiť. V takomto prípade je lepšie oželieť tiež závesy i koberce.

Zabudnete na únavu a depresie

Ak máte deti do dvanásť rokov, nemôžete ignorovať problém s nedostatkom čerstvého vzduchu, pretože čistý vzduch je pre telo dieťaťa dôležitý. Rastúci organizmus reaguje na zvýšenú hladinu oxidu uhličitého vo vzduchu silnejšie ako ten u dospelého človeka. Ak preto spozorujete, že sa vaše dieťa rýchlo unaví, často zíva a má problémy s koncentráciou – je čas vyhlásiť poplach a vyvetrať, alebo ísť von na vzduch. 

Podobne to samozrejme platí aj pre dospelých, ktorý sa vďaka čerstvému vzduchu môžu zbaviť aj stresu a depresií.

Vzduch je jedným z najdôležitejších faktorov tvorby imunity. Škodlivé nečistoty, ako napríklad formaldehyd a prachové častice, ktoré sa usádzajú nielen na okenných parapetoch, ale aj nábytku a pokožke, oslabujú náš imunitný systém, spôsobujú kožné ochorenia, akútne alergické reakcie, bronchiálnu astmu a problémy s obehovým systémom. Ak nemôžete ísť von, jednoduchým a častejším otváraním okna sa tomu všetkému môžete vyhnúť. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button