Aktuality

Tipy na pobyt v prírode v okolí Zlatých Moraviec

poradna

Covid 19, pandémia, lockdown… slová, ktorých význam v dnešnej dobe netreba vysvetľovať. Pandémia zasiahla do našich každodenných životov viac ako sme si predstavovali a ovplyvňuje nás na každom kroku. Nakoľko je Jar za dverami a pravidlá pohybu na verejnosti čoraz prísnejšie, chceli by sme Vám ukázať kam sa vybrať počas jarných dní v okolí Zlatých Moraviec a vyhnúť sa tak nákaze. 

Okres Zlaté Moravce nám ponúka nespočetné množstvo pamiatok v prírode, ktoré počas pandémie možno navštíviť a predísť  tak ponorkovej chorobe z času stráveného doma . My Vám ukážeme pár miest, ktoré sa nachádzajú v okruhu iba 15 kilometrov od mesta  Zlaté  Moravce. 

Necelých 5 kilometrov od mesta Zlaté Moravce sa nachádzajú Topoľčianky. Pýchou tejto obce je klasicistický kaštieľ , ktorý obklopuje rozsiahly anglický park. Zámok bol v minulosti letným sídlom Habsburgovcov avšak po prvej svetovej vojne slúžil ako prezidentské letovisko na ktorom sa usadil aj prvý prezident Československej republiky T. G. Masaryk. Anglický park s rozlohou 30,65 ha bol v roku 1982 vyhlásený za chránenú prírodnú pamiatku. Neďaleko kaštieľa sa nachádza poľovnícky zámoček, ktorý bol v roku 1910 vybudovaný Habsburgovcami a  dnes je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Park skrýva aj množstvo iných zaujímavostí ako kaplnku sv. Vendelína, ktorá je obklopená jazierkom, labutie  jazierko, žltý mlyn či páviu voliéru. Park je skvelým miestom na pobyt v prírode. Mnohí toto miesto obľubujú na prechádzky, športovanie alebo na spoznávanie krás exotických drevín.  V obci Topoľčianky sa nachádza aj jeden z najznámejších svetových žrebčínov, ktorý je národným centrom chovu a šľachtenia koní na Slovensku  – Národný žrebčín Topoľčianky. V 60-70 rokoch minulého storočia bola žrebčínom vybudovaná dostihová dráha, ktorá v dnešnej dobe patrí  medzi najväčšie aktívne dostihové dráhy  na Slovensku. 

zámok Topoľčianky

Medzi Topoľčiankami a Skýcovom sa nachádza hrad Hrušov.  Hrušov je zrúcanina gotického hradu približne z roku 1253, ktorá sa nachádza na kremencovom vrchu Skalka.  Zrúcanina je obľúbeným turistickým miestom, nakoľko sa nachádza v nadmorskej výške 482 m. n. m. je výstup do útrob hradu spojený aj s menšou turistikou a následne s krásnym výhľadom na okolité obce okresu Zlaté Moravce. Čaká Vás tu aj 9 kilometrová kolobežková dráha, ktorej vaše deti neodolajú.  

hrad Hrušov

2,8 kilometrov od hradu je  obec  Skýcov. V obci sa nachádza rozľahlý vežatý kaštieľ Odescalchiovcov, ktorého korene siahajú do 17. storočia. V lese obce Skýcov  sa nachádza novovybudovaná rozhľadňa, ktorá stojí na  vápencovom vrchu. Návštevníkom ponúka fascinujúce výhľady na krásnu prírodu. Jej výška je 18 metrov a je súčasťou náučného chodníka –  Vápenný vrch, ktorý začína za obcou Skýcov v smere na Bošany. 

rozhľadňa
rozhľadňa

Po návrate zo Skýcova smerom na Zlaté Moravce sa môžete zastaviť aj v jedinej zubrej zvernici na Slovensku, ktorá sa nachádza v Hosťovciach. Zubria zvernica bola založená v roku 1958 a jej chovateľské jadro má výmeru 27 ha. Na tomto mieste máte možnosť na vlastné oči vidieť zubra európskeho, ktorý patrí medzi najväčšie európske cicavce. Vidieť 2,7 metrového a na výšku 1,9 metra vysokého zubra s hmotnosťou 1500 kilogramov bude zážitok nie len pre deti ale určite aj pre dospelých.  Zubriu zvernicu od jej založenia až doteraz obhospodaruje Lesný závod Topoľčianky. 

Zubria obora
Zubria obora

Ak ste milovníci turistiky, určite by sme Vám odporučili výstup na najvyšší vrch v pohorí Pohronský Inovec. Veľký Inovec sa nachádza nad obcou Obyce s výškou 900,6 m. n. m. Od roku 1992 je vrchol prírodnou pamiatkou. Pod vrcholom sa nachádza turistická chata, ktorá je skvelým miestom na stretnutie sa s priateľmi alebo rodinou. 

Inovec

Korona vírus v našich životoch veľa zmenil. Každodenné činnosti, ktoré sme vykonávali doposiaľ sa nám v dnešnej dobe môžu zdať priam nepredstaviteľné. Preto posilnite svoju imunitu pobytom a pohybom v prírode a spoznávajte tak okolité krásy nášho kraja.  

Kristína Šabová
autor foto: Kristína Šabová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button