AktualityŠkoly

Vyhodnotenie dotazníka “Neodpadni z odpadov”

poradna

My, zelenoškoláci z Pribinky, veľmi pekne ďakujeme  všetkým vám, ktorí ste si našli chvíľku času, a vyplnili náš dotazník – Neodpadni z odpadov.

Bolo vás krásnych 71, konkrétne 15 účastníkov vo veku do 15 rokov, 3 vo veku od 16 do 25 rokov, 21 vo veku od 26 do 40 rokov, 28 vo veku  od 41 do 64 rokov a 4 vo veku 65 rokov a viac.

A ako to dopadlo? Nuž, my sme spokojní. A vy?

  • Veľmi nás teší, že nie ste ľahostajní k znečisťovaniu životného prostredia a väčšina z vás by sa zachovala zodpovedne, teda vinníka by upozornila, alebo odpadky zo zeme zodvihla.
  • Kam patrí termopapier, napr. účtenky alebo cestovné lístky, vedelo 34 z vás. Termopapier patrí do komunálneho odpadu, pretože farba na nich obsahuje ťažké kovy.
  • Až 59 z vás vie, že sklo triedime do zeleného kontajnera.
  • Väčšina z vás by použitú zubnú kefku vhodila do kontajnera na plasty. Toto však nie je správna odpoveď. Použitú kefku vhoďte do komunálneho odpadu, ale ak chcete správne separovať a máte možnosť, zaneste ju do ktorejkoľvek predajne dm drogérie, aj v Zlatých Moravciach. Vďaka projektu  Eko Alarm, ktorý je zameraný na zber použitých zubných kefiek rôznych výrobcov, sa z podrvených rúčok vyrobia plastové koše na triedený zber odpadu, ktoré sa zasielajú do vybraných škôl. 
  • Je potrebné z plastovej fľaše oddeliť etiketu? Tu ste mali pravdu všetci. V podstate etiketu oddeliť netreba. Nutné to je len v prípade, ak je ňou potiahnutá celá fľaša, čo je najmä u detských sladkých nápojov.
  • Čo je zberný dvor, to si vysvetľovať nemusíme, na túto otázku ste okrem dvoch vedeli všetci správne odpovedať.
  • CD a DVD je lepšie ponechať vcelku a nelámať ich, pretože ak skončia na neregulovanej skládke, môžu tam vypúšťať nebezpečné látky do pôdy a spodných vôd,  preto patria do zberného dvora.
  • Tetrapaky, tak ako aj plastový obal od zubnej pasty či farby na vlasy, ktorý predsa len obsahuje zvyšky, môžete spokojne vhodiť do žltého kontajnera na plasty. 

Ďakujeme aj za vaše odkazy a pripomienky. Všetky nás posúvajú dopredu. Jedna pripomienka sa týkala nebezpečného odpadu. Nebezpečný odpad, tak ako aj frekvenciu vývozu triedeného odpadu, a čo s tým,  sme sa rozhodli zistiť priamo u kompetentných. O tom, ako sa nám darilo, vás budeme určite  informovať. (PREKVAPENIE NA KONCI ČLÁNKU POD FOTKAMI)

Tak a teraz prichádza na rad to naše spomínané prekvapenie. 

Dlho sme nemuseli uvažovať, čo vám pripravíme ako „odmenu.“ Začala jar. Hmyz je samozrejmou súčasťou nielen jarných, ale aj letných dní. Máme tu pre vás jeden známy trik: citrón s napichanými klinčekmi, vysadená bazalka alebo kvetináč s balkónovou paradajkou, to všetko sú vychytávky, ktoré vám pomôžu vytvoriť prirodzenú clonu z vôní, ktorú sa nebude chcieť prekonávať žiadnemu hmyzu. Podobne poslúži aj okenný  podlhovastý kvetináč  s rozmarínom alebo s citrónovým muškátom. 

Chystáte sa na prechádzky do lesa? Nezabudnite si zobrať repelent proti kliešťom:  

Na 100 ml ALPY potrebujete 10 g klinčekov (to je polovica bežného vrecka, ktoré kupujete ako korenie). Klinčeky nasypete jednoducho do pohára s alpou a necháte 3-5 dní lúhovať. Pred použitím scedíte a nalejete do fľaštičky s rozprašovačom. Aplikujte pred odchodom do lesa. Pozor, tento roztok farbí, neodporúčame ho striekať na svetlé oblečenie.

Ema Šišovská a tím kolégia Zelenej školy na Pribinke


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button