AktualityŠkoly

ZŠ Mojmírova ako „živé miesto“ pre život vtákov

poradna

ZŠ Mojmírova ako „živé miesto“ pre život vtákov – naša spolupráca s Ochranou dravcov na Slovensku  

Ochrana dravcov na Slovensku (Raptor Protection of Slovakia) je mimovládna organizácia, ktorá sa venuje výskumu a ochrane voľne žijúcich dravých vtákov a sov vo voľnej prírode na celom území Slovenska. S touto ochranárskou organizáciou spolupracuje aj naša škola. V rámci spolupráce sme sa zapojili do krásneho projektu „Živé mestá, živé miesta“, ktorý je realizovaný s finančnou podporou Zeleného vzdelávacieho fondu (Green Education Fund) Slovenskej agentúry životného prostredia. Projektový zámer komplexne rieši tému života vtákov v mestách a prináša osvetu a oboznámenie sa s touto problematikou žiakom a učiteľom. Celý projekt je rozčlenený do troch tematických okruhov, ktoré sú nazvané JAR, JESEŇ, ZIMA v zmysle školského roka. Aktivity v každom z uvedených blokov napĺňajú čiastkové ciele, ktoré sa v konečnom dôsledku spájajú v ucelený obraz.

Aktivity v jarnom bloku sú zamerané: 1. na poznávanie vtáčích druhov žijúcich v mestách a zlepšovanie ich životných podmienok, 2.  na riešenie problematiky nedostatku potravových zdrojov pre semenožravé druhy vtákov z dlhodobého hľadiska, 3. na prevenciu  voči nárazom vtákov do presklených plôch. Sme radi, že sme úspešne uskutočnili tieto aktivity a splnili tak ciele v okruhu JAR.

Ako a čo sme zrealizovali?

V areáli školy sme spolu s ochranármi inštalovali: kŕmidlo, búdku a polobúdku pre vtáky, ktoré sem prilietajú. Inštalácia rôznych kŕmidiel v mestách na vhodných miestach je veľmi dôležitá. Pre vtáky v mestskom prostredí je totiž problémom hniezdenie, nakoľko vtáky často prekážajú obyvateľom miest. Vhodné na tento účel sú preto priestranné areály škôl, parkov, firiem a pod. V našom areáli je kŕmidlo umiestnené pred pavilónom A a búdky umiestnené pred pavilónom A, B. Polobúdka je inštalovaná pred učebňami techniky. Do kŕmidiel sme zabezpečili aj vhodnú potravu – slnečnicu, na ktorej si už pochutnávajú napr. sýkorky. Na stránke školy je uložené aj video o kŕmidlách pre vtákov, ktoré pripravila Ochrana dravcov na Slovensku a ktoré si môžete pozrieť. Veľmi pekne vysvetľuje rozdiel medzi kŕmidlami a zároveň radí, ako jednotlivé kŕmidlá zostrojiť, kam ich umiestniť, ako sa o ne starať, čistiť ich a pod..

Aby sme zabezpečili dlhodobý zdroj potravy pre semenožravé vtáky v našom okolí, vysadili sme „divý kút“ zložený z pôvodných druhov drevín. Vysadených je niekoľko kusov z druhov: baza čierna, ruža šípová, jarabina vtáčia, drieň krvavý. Divý kút bude najmä v zimnom období dostatočným zdrojom potravy pre tieto vtáky. Prečo je dôležité, že ide o pôvodné domáce druhy drevín? Tie totiž poskytujú potravu v priemere 6-krát väčšiemu počtu vtáčích druhov než dreviny nepôvodné. A problémom je, že momentálne sú v mestách a obciach uprednostňované skôr kultivary drevín pred pôvodnými domácimi drevinami. V rámci prevencie voči nárazom vtákov do presklených plôch sme umiestnili nálepky v tvare siluety vtákov a kruhov na veľké okná. Tie slúžia pre vtáky ako upozornenie, že pred nimi nie je voľný priestor (odraz okolitej krajiny v skle), ale prekážka.

Vďaka tomu sa dokáže vták prekážke vyhnúť. Je dôležité, že na okne nie je iba 1 nálepka, alebo sú nalepené s veľkými rozostupmi, to sa totiž míňa účinku. Preto na našich oknách je nálepiek viac a sú umiestnené po celej ploche okna rovnomerne. Aj o umiestňovaní nálepiek na okná si môžete pozrieť video umiestnené na stránke školy.

Ak Vás problematika ochrany, starostlivosti o  mestských vtákov zaujala, sme radi. Tak ako aj názov projektu hovorí, mestá sú naozaj živé miesta, živé so svojimi vtáčími druhmi. Sme tiež radi, že „živým miestom“ pre nové druhy vtákov je aj naša škola. Ďakujeme ochranárom z Ochrany dravcov na Slovensku za spoluprácu a už teraz sa tešíme na ďalšie aktivity, ktoré zrealizujeme.

PaedDr. Hana Verešpejová

[ngg src=”galleries” ids=”1116″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button