AktualityKomerčné články

Aj výberová káva môže byť chutná, plná energie a zdravá

poradna

Je našou prirodzenou túžbou byť zdravý. Zdravie však závisí od niekoľkých faktorov a naša strava je jedným z nich. Určite ste už počuli frázu „sme to, čo jeme“. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, že pod náš jedálniček spadá i množstvo viac či menej zdravých nápojov? 

Práve káva je jedným z tých, ktorý nášmu telu prospieva hneď z niekoľkých dôvodov, na ktoré sa teraz pozrieme. 

Chutný nápoj a užitočný pomocník

Ak vezmeme do úvahy tento nápoj z hľadiska výhod, a nie potešenia, potom si v ňom určite každý dospelý človek nájde svoje výhody. Môže za to viacero plusov tohto nápoja, ktorý by ste si ale mali vyberať len z toho najlepšieho kávového e-shopu.

Tak napríklad. Bežný administratívny pracovník, ktorý počas dňa vypije jednu alebo dve šálky kávy, zmierni príznaky svojej únavy a lepšie sa sústredí na prácu. Tajomstvo je jednoduché. Za všetko môže kofeín, ktorý blokuje účinky adenozínu, látky, ktorá spôsobuje našu ospalosť a únavu.

Alebo taký študent sa na skúšku, vďaka čerstvej káve pripraví na odpoveď oveľa efektívnejšie. Opäť je dôvodom kofeín, ktorý nielen povzbudí, ale aj vylepšuje vašu pamäť, čo vám umožní si uchovať v mysli veľké množstvo informácií a nepremeškať dôležité podrobnosti.

Vďaka čomu je káva pre naše zdravie prospešná?

Vedeli ste, že viac ako 53 % svetovej populácie si jednoducho nevie predstaviť nasledujúce ráno bez aspoň jednej šálky kávy? Nie je to nič prekvapujúce, pretože takáto „infúzia“ aromatických zŕn je najpopulárnejším nápojom na svete, hneď za zeleným čajom. Káva je navyše na druhom mieste v zozname najpredávanejších komodít na planéte, pričom na prvom mieste je ropa.

Kávové zrná sú výnimočné a obsahujú stovky látok, ktoré pôsobia na náš organizmus. Okrem kofeínu je to serotonín, hormón šťastia. Účinne pomáha bojovať proti nervovým poruchám a depresiám a tiež pomáha zlepšovať vašu náladu. 

Aj vďaka tomu sú možno ľudia, ktorí vypijú zhruba 2 až 3 šálky tohto nápoja denne, niekoľkokrát menej náchylní na duševné poruchy a samovražedné sklony. 

Nájdete v nej ale i veľa vitamínov a antioxidantov, ktoré pomáhajú spomaliť proces starnutia a deštrukciu buniek. Už jednou šálkou kávy človek získa asi 25 % dennej hodnoty antioxidantov, ktoré znižujú škodlivé účinky voľných radikálov pôsobiacich na celý organizmus.

Samozrejme, s jej množstvom to netreba preháňať. Nadmerné popíjanie kávy môže zafarbiť zubnú sklovinu, ktorej však prinavrátite pôvodný lesk a krásu jednoduchým bielením zubov. Vyhnúť sa ale pôsobeniu kofeínu na telo už tak rýchle a jednoduché nebude, pretože ten sa v organizme drží v priemere 6 až 8 hodín po požití kávy, čo nie je pred spaním žiadna dobrá správa. 

Tak na to myslite a v tej pravej chvíli si jej chuť plnými dúškami užite. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button