AktualityKomerčné články

Ako viesť rodinný podnik a nezblázniť sa?

poradna

Je veľmi veľa dôvodov, pre ktoré sa ľudia rozhodujú postaviť sa na vlastné nohy a založiť si svoju firmu. Atraktivita samostatne zárobkovej činnosti je spôsobená množstvom výhod.

Všetky zdroje ostávajú v rodine, nikto by vás nemal okradnúť, nemáte žiadneho nadriadeného a vaše rozhodnutia sú slobodné. Avšak, aj tento formát podnikania nesie so sebou určité riziko, ktorému sa ale dá vyhnúť. 

A v našom článku vám prezradíme niekoľko spôsobov, ako?!

Rozdelenie právomocí je základ úspechu

V rodine by si mali byť, samozrejme, všetci rovní, no v úspešnom podnikaní to bez určitej hierarchie nepôjde. Preto by ste sa mali rozhodnúť, kto a aké právomoci bude mať. V tejto súvislosti je veľmi dôležité si medzi sebou vybudovať aj dobré obchodné vzťahy a vedieť oddeliť súkromie od povinností i práce. Aj výber nových tonerov do tlačiarne musí mať predsa niekto na starosti.

Prenajmite si virtuálne sídlo

Veľkým problémom rodinného podnikania je sídlo firmy, ktoré na zápis do obchodného registra potrebujete. Adresa bytu alebo rodinného domu je jedno riešenie, no môžete sa pripraviť o súkromie a nie vždy pôsobí konkrétna lokalita v očiach klientov a spolupracovníkov dôveryhodne či dôstojne. 

Preto sa nielen začínajúci podnikatelia rozhodujú pre prenájom moderného virtuálneho sídla. Sídla, ktoré má evidenčný charakter, ale aj množstvo iných doplnkových služieb, ktoré určite využijete. 

Vyberajte na základe schopností 

V prípade rodinného podniku sa pripravte aj na to, že si budete musieť vybrať medzi zamestnancami, príbuznými a dobrými špecialistami „z ulice“. City a vzťahy môžu byť pre vás v tomto prípade prekážkou. Preto, nech to znie akokoľvek tvrdo, aby ste si to uľahčili, myslite vždy na záujmy svojej firmy a zisku. Moderná technika a kvalitné lacné tonery všetko za vás predsa neurobia. 

Myslite pritom aj na fakt, že prístup ku všetkým zamestnancom by mal byť rovnaký, bez ohľadu na váš vzťah k nim.

Usporiadajte si pracovný priestor

Ak nemáte kanceláriu a pracujete z domu, je lákavé byť v tomto pohodlí, ktoré vás ale bude časom rozptyľovať. Najmä ak máte deti, zvieratá, hlučných susedov atď. 

Správnym zariadením pracovného priestoru by ste sa mohli týmto a iným negatívnym vplyvom či rušivým elementom vyhnúť. Tak na svoj osobný pracovný priestor pri vybavovaní iných dôležitých vecí myslite a určite bude pre vás riadenie vlastnej firmy príjemnejšie ako plnenie úloh nadriadeného v klasickom zamestnaní.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button