AktualityKomerčné články

Jednoduché riešenie ako ušetriť na spotrebe elektrickej energie

poradna

Predstaviť si súčasný život bez moderných spotrebičov nie je možné. Od mnohých z nich sú predsa závislé základné životné funkcie a potreby. Vykonávame s ich pomocou prácu, ale aj odpočinok či zábavu. To všetko by bolo veľmi jednoduché a príjemné, pokiaľ by to nevplývalo na naše peňaženky. 

Spotreba energie všetkými modernými spotrebičmi a prístrojmi nie je malá, preto sa snaží každá jedna domácnosť pri ich používaní ušetriť bez toho, aby bol obmedzený komfort a pohodlie. Ako je to možné? 

Poďte sa spolu s nami pozrieť na niektoré efektívne spôsoby úspory energie, ktoré neznamenajú žiadne obmedzenia. 

Jednoduché spôsoby, ako neplytvať energiou

Nie vždy za všetko nešťastie môže a problém vyrieši len dobrá správa budov. Pri spotrebe elektrickej energie to platí tiež. 

Najväčším spotrebiteľom energie v domácnosti je rozhodne chladnička, ktorá musí byť zapnutá neustále a celý rok. Ako môžete minimalizovať spotrebu energie vašej chladničky? Nastavte si stálu teplotu. Optimálna teplota v chladničke  je do 7 stupňov a – 18 stupňov v mrazničke. Zamedzte zbytočnému otváraniu chladničky. Nedávajte do nej teplé jedlo, pretože na jeho ochladenie bude spotrebovaná ďalšia energia, pričom takéto teplo neprospieva ani samotnému chladiacemu systému.

Rúru by ste mali vypnúť niekoľko minút pred koncom pečenia, pretože teplota vo vnútri zostane konštantná a zariadenie už nebude spotrebovávať energiu.

Činnosti, ako napríklad prikrytie hrncov pokrievkou pri varení, budú mať tiež za následok nižšiu spotrebu elektriny a plynu, pretože voda alebo jedlo sa bude rýchlejšie variť a zostane v ňom viac vitamínov.

Dobrým krokom vpred je výmena žiaroviek za energeticky úsporné, najlepšie za LED žiarovky, ktoré spotrebujú o 90 % menej energie ako tradičné žiarovky.

Energiu ušetrí aj umiestnenie stola, ktorý pri práci najčastejšie používame, v blízkosti okna. Počas dňa tak budete môcť slnečné svetlo používať dlhšie.

Efektívne riešenia sú základ úspechu

Ako ušetriť energiu v byte alebo súkromnom dome tak, aby vás neprekvapilo ročné vyúčtovanie nájomného? Zo všetkého vyššie uvedeného vyplýva, že pre domáce použitie je najlepšie zvoliť si energeticky efektívne elektrické zariadenia. Pri plánovaní ich nákupu by sa mali brať do úvahy jeho parametre. Výrobca ich vždy podrobne popisuje. Je dôležité zamyslieť sa a rozhodnúť, koľkokrát a ako dlho bude zariadenie fungovať, či koľko práce musí vykonať.

Venujte pozornosť aj pohotovostným režimom, ktoré je možné zapnúť pre niekoľko elektrických spotrebičov naraz. Každý z nich spotrebuje určité množstvo energie a dokopy sa ich za deň nazbiera veľa, za týždeň ešte viac. 

Výkon a využitie elektrických domácich spotrebičov (napr. klimatizácia, elektrický kotol a i.) môže ovplyvniť aj konštrukcia domu, použité stavebné materiály alebo spotrebiče s určitou energetickou triedou. Aby ste preto vedeli, ktoré z týchto vecí môžu byť dôvodom zvýšenej spotreby elektrickej energie, nechajte si urobiť profesionálny energetický audit. 

Aj termostat je nevyhnutnosťou pre mnoho zariadení. A dobrou voľbou je tiež zariadenie na úsporu energie, prepäťová ochrana alebo adaptér. Ak ich nemáte, je určite najvyšší čas na správny výber. Je to rozhodnutie, ktoré určite neoľutujete a prospeje nielen vašej peňaženke.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button