Aktuality

V zlatomoraveckej nemocnici daroval krv rekordný počet dobrovoľníkov

poradna

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce aj v tomto období potrebuje vo zvýšenej miere najvzácnejšiu tekutinu – krv. Dnes, 25. mája, sa v budove laboratórií uskutočnilo v spolupráci s Nemocnicou AGEL Komárno prvé darovanie krvi v tomto roku, čím sa spustil projekt s názvom ,,Som tvoja krv, zachránim ti život“. Toto darovanie krvi bolo mimoriadne úspešné, dobrovoľníkov bolo rekordných 59.

Obete úrazov či nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na rôzne diagnózy, všetci potrebujú najvzácnejšiu tekutinu, ktorou je krv. Keďže krvi nikdy nie je dosť a hematologicko-transfúziologické pracoviská spoločnosti AGEL SK potrebujú dopĺňať neustále zásoby pre pacientov, v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce sme spustili pilotne projekt s názvom Som tvoja krv, zachránim ti život. Projekt je zameraný na to, aby spojil rizikové skupiny ľudí, ktorými sú napríklad motocyklisti, cyklisti, cestní či necestní športovci. Každý darca krvi dostal aj malý darček – nálepku s jeho krvnou skupinou, ktorú si bude môcť nalepiť napríklad na prilbu, bicykel či motorku.

Darovania krvi sa zúčastnilo o 100% viac dobrovoľníkov ako obvykle, až 59 darcov. „Rozhodol som sa zareagovať na výzvu a prísť darovať najvzácnejšiu tekutinu, pretože aj napriek pandemickej situácii je potrebné si pomáhať. Aj my, darcovia, si musíme uvedomiť krehkosť toho, že sa nám kedykoľvek môže stať, že my budeme tí, ktorí krv budú potrebovať,“ hovorí Oliver, dobrovoľník, ktorý prišiel darovať krv a podporiť tým projekt. „Sme veľmi radi, že aj toto darovanie krvi môžeme označiť za úspešné, okrem motorkárov prišli dobrovoľníci aj „pešo“. Ďakujeme každému jednému z nich, že im situácia v zdravotníctve nie je ľahostajná, každého darcu si vážime,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Nina Horniaková. Dopĺňa ju primárka oddelenia hematológie a transfúziológie z komárňanskej nemocnice MUDr. Enikö Radi: „Takýto úspešný odber krvi v Zlatých Moravciach si s kolegyňami ani nepamätáme. Vysoký záujem zo strany darcov nás veľmi milo potešil.“

nemocnicazlatemoravce.agel.sk


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button