AktualityKomerčné články

Ekologická forma dopravy, ktorá sa postará o vaše zdravie a zlepšenie nálady

poradna

Automobilový priemysel patrí k jedným z najväčších znečisťovateľov životného prostredia a  ovzdušia. Žiaľ, preprava na veľké vzdialenosti nie je bez auta jednoduchá a vždy možná, pretože naše telo takú silu a energiu jednoducho nemá. To však neznamená, že by sme to nemohli skúsiť s dopravným prostriedkom, ktorý sa v dnešnej dobe považuje za ekologickú alternatívu dopravy. 

Dnes môžete tento veľmi uznávaný a nielen medzi mladými ľuďmi obľúbený dopravný prostriedok, využiť aj na cesty väčších rozmerov, pretože vám v jeho lepšom pohone pomáha kvalitný elektromotor. 

Bicykel však neprispieva len k ochrane životného prostredia, ale aj zdravia, o čom vás v tomto článku presvedčíme. 

Pomáha v lepšom, nenáročnom a rýchlejšom spaľovaní kalórií

Pre tých, ktorí majú sedavé zamestnanie a obednú kávu s kolegami vždy sprevádza dezert, je bicyklovanie skvelým spôsobom, ako sa udržiavať v kondícii. Určite ste ani len netušili, že už počas 30-minútovej jazdy na bicykli priemerným tempom, čo je cca 10 – 15 km / h), vaše telo spáli až 200 kalórií. 

Na prvý pohľad to možno nie je až tak veľa, pretože v jednom cykle bežného tréningu sa spáli až 600 kalórií, ale pri jazde bicyklom do a z kancelárie sa toto množstvo zdvojnásobí. Tak prečo si teraz v peknom počasí zhadzovanie kíl bicyklovaním nezjednodušiť?

Aby to bolo aj pohodlné a bezpečné, nezabudnite si nechať prekontrolovať a v prípade potreby na kolesá umiestniť nové vidlice, pretože zdeformované koleso môže vašu bezpečnosť na vozovke ohroziť. 

Môžete zabudnúť na nespavosť

Nespavosť sa stáva problémom, ktorým každý rok trpí čoraz viac ľudí. Často nadobúda chronickú formu a zbaviť sa jej nie je vôbec jednoduché. To ale neplatí, ak máte doma bicykel a často ho aj používate. 

Vedci na Stanfordskej univerzite uskutočnili štúdiu, ktorá ukázala, že pacienti, ktorí jazdili na bicykli 20 – 30 minút denne, si zlepšili aj kvalitu spánku, jeho trvanie sa zvýšilo o hodinu a proces problematického zaspávania sa znížil na polovicu. Čo poviete, neoplatí sa vám to spolu s pohodlnými tretrami na bicykel vyskúšať? 

Zvyšuje koncentráciu a bdelosť

Okrem precvičenia srdca a svalov jednotlivých končatín tela, môže bicyklovanie pomôcť aj vášmu mozgu. Na ceste predsa musíte neustále sledovať veľa vecí – od semaforov až po manévre okoloidúcich automobilov a chodcov prechádzajúcich cez cestu, ktoré tak stimulujú mozog. 

Okrem toho sa zlepšujú aj ďalšie kognitívne funkcie mozgu, napríklad kreativita, pretože bicyklovanie je aeróbne cvičenie, ktoré zvyšuje okysličenie mozgu. 

Využite preto letné a príjemné počasie na to, aby vaše telo vďaka bicyklu a jeho dobrej výbave bolo na tom oveľa lepšie po viacerých stránkach. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button