AktualityKomerčné články

Katastrofa, ktorá nás pripravuje o naše zdravie a čisté prostredie

poradna

Početné štúdie presvedčivo dokazujú, že mestská verejná a súkromná doprava výrazne znečisťuje atmosféru miest a ich obytných častí, čo spôsobuje množstvo zdravotných problémov veľkého počtu obyvateľstva. Medzi takéto bolestivé stavy patrí napríklad astma, znížená funkcia pľúc, rôzne negatívne prejavy dýchacieho a kardiovaskulárneho systému a ďalšie.

Pomocou určitých opatrení tomu môžete predísť. Stačí sa spolu s nami o tom presvedčiť.

Vplyvy výfukových plynov na ľudské zdravie

Výfukové plyny z automobilov sú obzvlášť škodlivé pre zdravie detí, tehotných žien a starších ľudí. Mnoho škôl, škôlok, opatrovateľských domov a pôrodníc sa bohužiaľ nachádza práve v blízkosti diaľnic s hustou premávkou. 

Všetky tieto autá vypúšťajú do ovzdušia karcinogény a toxické látky. Samozrejme, zloženie výfukových plynov automobilu sa líši v závislosti od typu motora, benzínu alebo nafty, ale základná súprava zostáva vždy rovnaká.

Transportné výpary vstupujú do vzduchu a pohybujú sa prúdom vzduchu v smere k obytným, budovám, do ktorých môžu ľahko preniknúť. V dôsledku toho dochádza k rýchlemu znečisteniu ovzdušia v priestoroch nachádzajúcich sa v blízkosti diaľnic.

Podceňovanie dôležitej regenerácie DPF filtra a škodlivé výfukové plyny z automobilov obsahujúce jemné tuhé častice sa dostanú von, nezostanú na zemi, ale sú zachytávané vzdušnými masami a vytvárajú aerosólovú suspenziu, ktorá môže ľahko preniknúť do priestorov a ľudského dýchacieho systému. 

Výsledok? V prvom rade oxid uhoľnatý spôsobuje pri vysokých koncentráciách závraty, bolesti hlavy, nevoľnosť a môže viesť až k mdlobám. Škodlivé častice z výfukových plynov sú tiež karcinogénne. Ich pôsobením v okolí však netrpí len naše telo, ale aj príroda. 

Každý, kto aspoň trochu dával v škole pozor, vie, že aj rastliny dýchajú. A ako každý dýchajúci organizmus na sebe cítia znečistenie výfukovými plynmi. A pritom to všetko môžeme ovplyvniť a zmeniť k lepšiemu. Ako? Okrem pevných kobercov do auta treba myslieť aj na vždy čisté filtre vo výfukoch.

Ako eliminovať znečistenie vzduchu z automobilov?

Kompletné ekologické čistenie DPF filtra je základ a prvé dobré riešenie. Tieto filtre sa po čase prevádzky a používania rýchlo zanesú, čím sa ich schopnosť filtrovať plyn z výfukov znižuje. Neovplyvní to len ekologickú bezchybnosť vášho auta, ale aj jeho výkon a spotrebu. 

Výmena filtrov za nové je však drahá, preto sa mnohí majitelia automobilov rozhodujú pre spomínané ekologické čistenie, ktoré je akýmsi repasom vykonávaným na zariadeniach testovaných Slovenskou legálnou metrológiou. 

Takéto čistenie je najlepšou prevenciou a spôsobom, ako znížiť negatívne dopady dieselových motorov na životné prostredie a naše zdravie a zároveň cestou, ako zvýšiť výkon auta a znížiť jeho spotrebu.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button