AktualityHistóriaZM blog

Klaňanie troch kráľov zo Zlatých Moraviec (okolo r. 1450)

poradna

Zlatomoravčania  majú možnosť po 111 rokoch  znovu  uvidieť obraz Klaňanie troch kráľov, už síce  nie originálny obraz,  ale  ako známku. Známka bude k dispozícii na Pošte 1 v Zlatých  Moravciach  od 1.12.2021 do 14.12 2021. Známku  vyhotovil  majster  rytec poštových známok  František Horniak.

Známku vytlačili v Prahe a na pošte v Zlatých  Moravciach bude pre zberateľov aj príležitostná  pečiatka s obálkou. Známku vydala Slovenská pošta a.s. POFIS a Spolok pre záchranu kultúrneho dedičstva našich predkov Zlaté Moravce. Známka vychádza v edícii UMENIE .

Pri príležitosti   vydania známky sa mala  uskutočniť jej  prezentácia v Mestskom  stredisku kultúry a športu a jej požehnanie  J.E. Viliamom Judákom,  nitrianskym biskupom, ale pre pandemickú  situáciu sme prezentáciu a výstavu  zrušili.

Obraz Klaňanie troch kráľov má pohnutú históriu. Do roku 1910  bol  súčastou   gotického  oltára  vo  farskom kostole  sv. Michala Archanjela v Zlatých  Moravciach. V tomto roku bol rozobraný  a miesto neho bol postavený oltár Lurdskej Panny Márie, tiež z dreva. Oltár vyhotovil Banskoštiavnický rezbár  Jozef Krause. Pôvodný  gotický oltár pochádzal z obdobia rokov 1440 až 1450. Podľa starej uhorskej  históriografie  ho vyhotovil neznámy Moravecký  rezbár alebo majster   zlatomoraveckého okruhu, ktorého dielňa  mohla sídliť v kláštore v Hronskom  Beňadiku čo potvrdzuje aj kanonická vizitácia z roku 1559, že kostol bol vypálený Turkami, ale znovu postavený Forgáčom a sú v ňom 3 oltáre. Obrazy pred  Turkami a  husitskými vpádmi  schovali obyvatelia, zvony boli ukryté na Gýmešskom hrade. To,  že obraz namaľoval Moravecký majster potvrdzuje aj literatúra –  Müvészeti   lexikon 1912, Radocsay 1955,   Kramar 1938, Rakovský  1969, Hunka 1998. Publikácia Gotické umenie v SNG, 1983,  dáva maľbu do súvisu s Matejovským oltárom. Tabuľové obrazy sa roztratili po roku 1910. Tabuľový obraz  Klaňanie troch kráľov sa dostal do súkromných zbierok. Státní sbírka  starého umění v Prahe ho v roku 1938  získala kúpou od  M.von Scharnitzera z Viedne. Prostredníctvom Slovenského národného múzea  ho  v roku  1950 prevzala SNG v Bratislave a do inventára ho zapísali ako dielo  Majstra zlatomoraveckého okruhu z druhej polovice 15.storočia  pod číslom  0333. Tu ale osud obrazu nekončí.  27.augusta 1933 z Bojnického zámku ukradli oltár  Narda di Cione, stredoveký skvost. Zlodejov vypátrali.   V roku 1934 oltár previezli na reštaurovanie  do Prahy. Oltár viac nevrátili. Slovenská vláda žiadala  oltár  vrátiť, stalo sa tak  až v roku 1995, ale  Praha  podmienila vrátenie oltáru výmenou  za 10 gotických obrazov  Slovacík  (vyhotovených na Slovensku), ktoré  zakúpila  NG v Prahe .   Dňa 15.decembra 1995   z Prahy priviezlo vojenské lietadlo  oltár  do Bratislavy  a z Bratislavy  do Bojníc   ho doviezlo špeciálne  klimatizované auto viedenskej firmy Kunsttrans. Oltár bol poistený  1 750 000 dolárov . Odviezli si 10 obrazov,  medzi nimi aj náš  tabuľový  obraz  Klaňanie  troch kráľov s  rozmermi  167 cm v a š 97cm. Na obraze okrem kráľov a sv. Rodiny vidieť  pastierov a  anjela a nápis  Gloria in  excelsis  deo et in terra  …(Sláva  Bohu na výsosti  a na zemi).   Na rube je maľba sv. Petra a Pavla. Obraz už viac neuvidíme na Slovensku.

Jedno je však isté, že nikdy oltárny obraz  ako súčasť krídlového  oltára,   na ktorom boli pravdepodobne  ešte  umiestené maľby Zosnutie Panny Márie, Dvanásťročný  Ježiš v chráme,  Sťatie sv. Jakuba mladšieho, Sťastie  sv. Jána Krstiteľa, Predstavenie  malého  Ježiša v Jeruzalemskom chráme a Dišputa sv. Štefana neuvidíme. Obrazy sú maľované temperou na dreve  na kriedovom podklade. Nemali opustiť farský chrám sv. Michala archanjela v Zlatých Moravciach,   lebo boli dedičstvom našich predkov, ktorí po stáročia s bázňou stáli pred oltárom, mnohí z nich nevedeli čítať ani písať,  ale  dej zobrazený  na obrazoch sa im hlboko vryl do ich sŕdc. Zvlášť obraz Klaňanie troch  kráľov im ukazoval práve v adventnom čase, do ktorého sme aj my vstúpili,  že Boží syn prišiel na svet  ako bezmocné dieťa podobné nám vo všetkom  a v chudobe,  aby spasil tento svet.  My si tento krásny a vzácny  obraz pripomenieme známkou, ktorá by nás mala utvrdiť v tom, aby sme si vážili naše dedičstvo a nedovolili ho zašantročit tak, ako sa to stalo s gotickým oltárom, ktorého časti  už  nie sú na  Slovensku. 

Marian  Tomajko


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button