AktualityKomerčné články

Tipy na originálnu motiváciu zamestnancov, ktoré fungujú najlepšie

poradna

Povedať ďakujem je v dnešnej dobe veľmi jednoduché. Chce to len určité úsilie. Existuje na to veľa príležitostí. Narodeniny, Deň otcov a matiek, Vianoce a Nový rok. Alebo len tak. Viete však poďakovať svojim zamestnancom? Ak nie, je na čase sa to naučiť, pretože prax a mnohé výskumy dokazujú, že nielen finančná odmena, ale aj osobné (slovné) ohodnotenie pred ostatnými vie zvýšiť produktivitu zamestnanca až o 60 %.

My máme pre vás skvelé tipy, ako tento spôsob osobného ohodnotenia troška „okoreniť“.

Pochvala, uznanie a firemné darčeky

Ako príjemný motivačný prostriedok sú v tomto období veľmi užitočné originálne firemné darčeky. Pochvala a pozitívne povzbudenie sú vždy primeraným prostriedkom motivácie zamestnancov, pretože každý chce byť za svoju prácu ocenený. Tu je však rozhodujúce, ako a kedy chváliť. V prvom rade treba pochvalu používať primerane. Zamestnanci, ktorí neustále bezdôvodne dostávajú bujaré potľapkanie po pleci, to už v určitom okamihu nebudú brať vážne. 

Skutočná pochvala je predsa spontánne ocenenie konkrétneho úspechu. Dá sa to urobiť osobne, krátkym telefonátom, na plánovanom kongrese v Piešťanoch pred všetkými alebo formou malého papierika na kolegovom stole – dôležité je, že musí byť osobné ohodnotenie dôveryhodné a úprimné.

Emocionálne puto a „vnútorná motivácia“

Jedným z najdôležitejších psychologických motivátorov je aj emocionálne puto medzi zamestnancami a ich prácou a firmou. Aby sa cítil emocionálne spojený s firmou, ide konkrétne o pocity. Ide o pocit, že vaše ciele sú v súlade s cieľmi spoločnosti. Pocit, že každý jednotlivec sa môže rozvíjať a že jeho pokroky vidí aj šéf. 

Ide skrátka o pocit, že nerobíte len svoju prácu – ako to bohužiaľ väčšina ľudí na svojom pracovisku vníma. Ide skôr o radosť, výzvu a možnosti ďalšieho rozvoja v práci. Práve tu môže vzniknúť na začiatku spomínaná vnútorná motivácia.

(Ne)peňažné odmeny

Je chybou myslieť si, že len peniaze motivujú ľudí k dobrej práci. Ak sa spýtate ľudí, čo ich vlastne poháňa v ich práci, ukáže sa, že plat nie je tým najdôležitejším faktorom. Mzda je medzi motivátormi až na treťom mieste. Pre väčšinu ľudí sú mäkké faktory ako priateľská pracovná atmosféra a napĺňajúca práca dôležitejšie ako peniaze. 

V niektorých prípadoch je preto lepšie, ak namiesto finančnej odmeny darujete zamestnancom za ich dobré výkony niekoľkodňový wellness pobyt v krásnych Piešťanoch. Okrem oddychu je to aj príjemná regenerácia celého tela, ktoré bude potom pripravené na ďalšie nové a úspešné projekty. Tak to vyskúšajte a správne zamestnancov motivujte aj vy.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button