Aktuality
Populárny článok

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce má za sebou najťažší rok svojej novodobej histórie

poradna

Riaditeľka nemocnice v Zlatých Moravciach: „Je pre nás zadosťučinením, že si ľudia našu vyčerpávajúcu prácu z hĺbky srdca vážia“

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce má za sebou najťažší rok svojej novodobej histórie. Tentokrát však nešlo o to, či nemocnica bude alebo nebude existovať, svoje nezastupiteľné miesto v regióne práve svojim najťažším rokom potvrdila. Bez nej, bez jej obetavých zdravotníkov, by pandémia v meste bola oveľa tragickejšia, preočkovanosť ľudí oveľa menšia a nádej na zmenu by sa hľadala oveľa ťažšie. Ako pri zhodnotení roka priznala riaditeľka nemocnice, ich každodennou súčasťou sa stal urputný boj s extrémne silným nepriateľom. Zdravotníci dokázali a dokazujú takmer každý deň nemožné a naučili sa tešiť z úplne obyčajných vecí či maličkostí.

„Rok 2021 bol pre nás všetkých náročný, poznačený pandémiou COVID – 19. Preveril naše nielen odborné, ale i ľudské hodnoty, hoci každý z nás berie svoje povolanie ako poslanie. Tých 365 dní prinieslo veľmi veľa zmien, obrovský tlak a nepredvídateľné situácie, nekonečnú obetavosť a sebazaprenie, ale aj neurčitý koniec tohto šialeného obdobia,“ priznáva úprimne riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Nina Horniaková. Rok 2021 si navždy zapamätajú všetci, ktorí v zdravotníctve pracujú a je jedno na akej pozícii. „Tony rúšok, respirátorov, rukavíc a ochranných odevov, tisíce testov a vakcín, nezvyčajne časté výstrahy pípajúcich prístrojov pri život ohrozujúcich stavoch priniesli mnohým nové či hlbšie vrásky a šediny. „Tento rok poukázal na to, že je viac než inokedy dôležitá vzájomná pomoc a podpora. Plynulé zabezpečenie bežného chodu nemocnice sme zvládli len vďaka vysokému nasadeniu všetkých našich zamestnancov. Iba tímovou prácou sa nám podarilo prekonať toto extrémne náročné obdobie. Touto cestou by som chcela poďakovať všetkým zdravotníkom aj nezdravotníckym pracovníkom za obetavú prácu, odbornosť, vľúdny, ľudský prístup a za oddanosť k povolaniu, hoci sa to od nás očakáva. Pri tejto pandémii je to to najdôležitejšie. Lebo nás presvedčili, že sú profesionáli s veľkým srdcom,“ neskrýva dojatie dlhoročná skúsená lekárka a manažérka. O jej slovách svedčí aj nespočetne veľa doručených poďakovaní pacientov, ktorí žijú len vďaka zdravotníkom. „Dáva nám to vieru v to, že našu prácu vykonávame profesionálne, oddane, s ľudským prístupom. Pre nás zdravotníkov, je zadosťučinením, že i v dnešnej hektickej a uponáhľanej dobe sú ľudia, ktorí si z hĺbky srdca vážia vyčerpávajúcu prácu zdravotníkov,“ hovorí MUDr. Horniaková.

V Nemocnici AGEL Zlaté Moravce však mali vlani aj dôvod na radosť, ktorá sa netýkala pandémie. „Nesmierne ma teší, že aj napriek náročným a zložitým podmienkam sme v uplynulom roku mohli modernizovať materiálno – technické vybavenie nemocnice, postupne sme revitalizovali naše priestory JIS oddelenia vnútorného lekárstva či chirurgie.“ Nemocnica zakúpila anestéziologický prístroj, sterilizátory, celotelový ultrasonograf, mobilný röntgen, germicídne žiariče, AED defibrilátor, lehátka, dezinfikovateľné lavice. Rýchla, presná a spoľahlivá diagnostika je v rámci zdravotníckeho zariadenia aj menšieho typu dnes už nevyhnutnosťou. „Nové prístroje sú síce náročné na obsluhu, ale to súvisí s ich veľkou škálou činností a vyšetrení, ktoré poskytujú. Je to pre nás obrovský posun v kvalite diagnostiky. V neposlednom rade úspechom minulého roka je aj zazmluvnenie lôžkového oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie pre potreby doliečenia pacientov predovšetkým po akútnych cievnych mozgových príhodách, po totálnych endoprotézach ramena, kolena, bedra a poúrazových stavov. To ocenia hlavne pacienti priamo v meste a blízkom okolí,“ dodáva riaditeľka nemocnice. Plánom vedenia nemocnice pre rok 2022 je predovšetkým modernizácia priestorov chirurgického oddelenia, jeho lôžkovej a dennej časti ako aj centrálnych operačných sál. Potom bude možné rozšíriť operačné výkony v odbore všeobecná chirurgia, úrazová chirurgia, ortopédia a gynekológia a pôrodníctvo, s čím súvisí zriadenie pracoviska jednodňovej zdravotnej starostlivosti. „Boli by sme radi, ak by sa nám v tomto roku podarilo rozšíriť špecializovanú ambulantnú starostlivosť o geriatrickú ambulanciu, prípadne o dočasne pozastavenú kardiologickú ambulanciu. Nemocnica AGEL Zlaté Moravce poskytne maximálnu súčinnosť Senior centru Sv. Kataríny Handlová pri vybudovaní pracoviska domova sociálnych služieb na komunitnej úrovni v areáli našej nemocnice. Všetci tiež dúfame, že už nebude na prvom mieste covid, ale bežná medicína a návrat do denného života,“ prezradila plány na rok 2022 MUDr. Nina Horniaková.

nemocnicazlatemoravce.agel.sk/


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button