Komerčné články

Práca v zahraničí láka mnohých Slovákov. Patríte k nim aj vy?

Súdne preklady týchto dokumentov budete potrebovať.

poradna

Chcete vycestovať za prácou za hranice Slovenska, no nie je vám jasné, ktoré dokumenty budete potrebovať? Behanie po úradoch a vybavovanie formalít vám zaberie aj niekoľko týždňov, avšak správna príprava vám pomôže tento čas stiahnuť na minimum. Toto sú dokumenty, ktoré budete potrebovať, vrátane ich prekladov. 

Výpis z registra trestov

Väčšina zahraničných organizácií bude tento dokument vyžadovať. O verejnú listinu si môžete požiadať elektronicky na portáli Generálnej prokuratúry SR alebo osobne na matrike, integrovanom obslužnom mieste (pracoviská Slovenskej pošty) alebo pracovisku prokuratúry v Bratislave. 

Pred prekladom dokumentu musí byť výpis z registra overený formou apostille – pre jeho hodnovernosť a právnu silu v zahraničí. Táto požiadavka sa týka všetkých verejných listín. 

Doklady o vzdelaní a kvalifikácii 

Pripravte sa na to, že potencionálny zamestnávateľ bude od vás chcieť dokumenty preukazujúce vašu odbornú spôsobilosť a formálnu kvalifikáciu – diplomy, certifikáty či iné relevantné dokumenty. Opäť je nevyhnutné, aby išlo o súdny preklad vystavený akreditovanou osobou evidovanou v Zozname prekladateľov a tlmočníkov či agentúrou.  

Pracovné vízum 

Ak ste občanom EÚ a chystáte sa vycestovať do krajiny v rámci EÚ, máte právo na prácu bez nutnosti vybavenia pracovného povolenia. Ak však napr. do Spojených štátov, budete sa musieť zúčastniť vízového pohovoru na ambasáde. Pred ním je potrebné vyplniť elektronický formulár (DS-160), uhradiť poplatok a vytvoriť si časenku (pripravte si číslo pasu). 

Ďalšie potrebné dokumenty a náležitosti 

Pracovná zmluva – zmluvu so zamestnávateľom by ste si mali zabezpečiť ešte predtým, ako vycestujete. V prípade potreby udelenia pracovného povolenia pôjde o relevantný doklad, ktorý vám môže pomôcť objasniť okolnosti a vízum získať.  

Európsky zdravotný preukaz – pri odchode do zahraničia máte zároveň povinnosť oznámiť túto skutočnosť zdravotnej poisťovni. 

Medzinárodný vodičský preukaz – oprávňujúci jeho držiteľa viesť motorové vozidlo v cudzine. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button