Komerčné články

Šport a pobyt na čerstvom vzduchu sú najlepšou kombináciou pre vaše zdravie

poradna

Prichádza jar a teplejšie počasie nás láka tráviť viac času vonku. Pokiaľ pobyt v prírode spojíte so športom, vytvoríte tak najlepšiu kombináciu na podporu vášho telesného i duševného zdravia. 

Ktoré športy by ste rozhodne mali na jar začať praktikovať, aby ste sa o pozitívnych účinkoch na vaše telo presvedčili aj v praxi?

Pokračujte v čítaní a dozviete sa všetko podstatné.

Hiking

Ak nepatríte k veľkým športovcom, môžete pokojne začať s hikingom, a teda pešou turistikou. Pod pojmom hiking myslíme dlhú energickú prechádzku, ktorú môžete vykonávať kdekoľvek, avšak ideálne je vybrať sa na turistiku do prírody. 

K športovaniu vám stačí kvalitná obuv, oblečenie vhodné na pobyt vonku v každom počasí a batoh. Pokiaľ k hikingu pridáte i palice do rúk, precvičíte tak nielen nohy, ale kompletne celé telo. Tak si ich správne vyberte a na túru sa vydajte.

Bicyklovanie

Kto by nemal rád šum vánku pri jazde z kopca? Bicyklovanie patrí k jari, letu i jeseni. Je to šport, ktorý obľubujú malí i veľkí. Výhodou je, že na bicykli sa dokážete dostať za prírodou aj na dlhšie vzdialenosti. Na rozdiel od behu nenamáha kolená a kĺby, a preto je vhodnejším variantom pokiaľ vás trápi pohybové ústrojenstvo. 

Bicyklu nezabudnite pred prvou jarnou jazdou urobiť poriadny servis, dofúkať pneumatiky a dotiahnuť kolesá. Pokiaľ sa vám zdajú niektoré súčiastky opotrebované, je vhodnejšie komponenty na bicykel radšej kúpiť a vymeniť ako riskovať nepríjemný pád. 

Ak si na šliapanie do pedálov netrúfate a elektrobicykle sa vám zdajú pridrahé, vyskúšajte najskôr lacnejší bazárový elektrobicykel, ktorý vám poslúži rovnako dobre ako nový a bude vás stáť oveľa menej. 

Bicyklovanie je veľmi dobrý spôsob, ako zhodiť prebytočné kilá. Už za 10 minút bicyklovania dokáže spáliť približne 97 kalórií! Navyše, toto šetrné cvičenie nezaťažuje vaše kĺby.

Beh

Spomínané behanie patrí medzi finančne menej náročné športy, ktoré dokážete vykonávať prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. Potrebujete iba kvalitnú obuv, dobré počasie a chuť hýbať sa. 

Veľmi dobrým pomocníkom pri behu je aj čelenka, ktorá zabráni vlasom, aby vám padali do tváre, odsaje pot z čela a zakryje uši, pokiaľ by vonku fúkalo. Rozhodne si ju nezabudnite strčiť do vrecka.

A nezabudnite, že ak si správne naplánujete tréning a vyhnete sa preťaženiu, vaše kosti sa pri behu dokážu prispôsobiť tlaku a zosilnia. Rozhodujúca je samozrejme vhodná technika a dostatočná regenerácia po tejto príjemnej a zdravej aktivite.

Korčuľovanie na kolieskových korčuliach

Korčulovanie na kolieskových korčuliach je veľmi obľúbeným a nenáročným jarným športom. Pokiaľ máte vo svojom okolí dráhu, určite ju využite. Patrí medzi populárne jarné a letné aktivity, preto určite nebudete mať problém nájsť niekoho, s kým môžete na korčule vyraziť spoločne, a o to viac si túto aktivitu spríjemniť.

Inside Creative House / Shutterstock.com

Kolobežkovanie

Kolobežkovanie si predralo cestu na výslnie za posledné roky a drží si svoje miesto medzi obľúbenými športami najmä u mladších ročníkov. Avšak nikdy nie je neskoro ho vyskúšať. V porovnaní s bicyklovaním pri jazde na kolobežke zapájate celé telo, čím prospievate celému pohybovému ústrojenstvu.

Šport je zdravý a pokiaľ sa vykonáva v prírode, platí to dvojnásobne. Preto skúsme tieto dve veci spojiť a vyťažiť z toho maximum. Pri tréningu vonku dávate podvedome pauzu aj svojej mysli, pretože sa sústreďujete na svoje telo. Navyše samotná príroda, jej vône a zvuky majú relaxačný účinok, takže sa zbavíte aj stresu.

Tak čo? Na ktorý šport sa vrhnete skôr? 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button