Aktuality

V laboratóriách Nemocnice AGEL Zlaté Moravce vykonali minulý rok viac ako milión vyšetrení

Bilancia 119 716 vzoriek a celkovo 1 060 638 vyšetrení

poradna

Zlatomoravecké Oddelenie laboratórnej medicíny zažilo uplynulý rok jedno zo svojich najnáročnejších období. Museli sa popasovať s novými vyšetreniami, náporom vzoriek a tiež s meniacou sa skladbou vyšetrení.

119 716 vzoriek a celkovo 1 060 638 vyšetrení, taká je bilancia Oddelenia laboratórnej medicíny Nemocnice AGEL Zlaté Moravce v roku 2021. „Vyšetrenia vykonávame nielen pre našich interných lekárov, ale aj pre tých externých, pre ktorých sme v minulom roku spracovali takmer 70% z celkového objemu. Jedným z dôvodov rastúceho počtu laboratórnych vyšetrení bola pandémia koronavírusu, ktorá nás trápi už dva roky, ale aj nainštalovanie novej analytickej techniky, vďaka ktorej sme mohli spektrum vyšetrení rozšíriť,“ vysvetľuje MUDr. Milan Rebek, primár oddelenia. Bežné vzorky sa snažia vyšetriť do hodiny, avšak rýchlosť vyšetrení nie je iba v ich rukách. „Závisí to od druhu a počtu ordinovaných výkonov. Niektoré posielame do laboratória AGEL LAB Zvolen, tie sú často vykonané do 48 hodín od odberu vzorky,“ ozrejmil.

Pre pacientov, ktorí osobne prinesú biologické vzorky na laboratórne vyšetrenia, má aj odporúčanie. „Stáva sa nám občas, že pacienti nie vždy odovzdajú všetky vzorky,  pozabudnú na ne a prinesú ich na druhý deň. Žiaľ, vtedy tú vzorku naozaj nemôžeme vyšetriť, lebo budú veľmi skreslené výsledky. Preto radíme pacientom na vzorky nezabúdať,“ hovorí MUDr. Milan Rebek.

nemocnicazlatemoravce.agel.sk

 

Zdroj
nemocnicazlatemoravce
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button