Aktuality
Populárny článok

Pripomenuli sme si výročie oslobodenia Zlatých Moraviec

poradna

Pred 77 rokmi boli Zlaté Morave oslobodené od fašistov vtedajšou Červenou armádou. Pri tejto príležitosti sa pri Soche partizána na Námestí hrdinov uskutočnila pietna slávnosť.

Spomienková slávnosť sa uskutočnila v pondelok 28. marca 2022 o 14.30 hodine. Po odznení hymny Slovenskej republiky sa slova chopil primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár. „Aj v tejto zvláštnej dobe si musíme pripomenúť obete osloboditeľov, ale aj tých, ktorí bojovali za slobodu, demokraciu, aby sme my mohli žiť v miery. Mier sme brali ako samozrejmosť, no ako vidíme dnes, za mier a slobodu treba stále bojovať. A to treba pripomínať aj súčasnej mladej generácie,“ povedal primátor Zlatých Moraviec.

Súčasťou slávnosti bolo aj odovzdanie Medaily Milana Rastislava Štefánika III. stupňa Ivanovi Malému za významnú činnosť v presadzovaní pokrokových, demokratických a humanitných tradícií odkazu boja za slobodu a proti fašizmu. Medailu udeľuje Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.

Po odovzdaní medaile sa zúčastnení ľudia presunuli k Soche partizána, kde položili na znak úcty kvetinové vence.

Podujatie zorganizovalo mesto Zlaté Moravce spoločne s Mestským strediskom kultúrny a športu Zlaté Moravce v spolupráci so Základnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a s Miestnym klubom vojenských výsadkárov SR.

Oslobodenie

Okres Zlaté Moravce začali spojenci oslobodzovať 26. marca 1945. Išlo o 53. armádu II. ukrajinského frontu maršala Malinovského. Táto armáda pri oslobodzovaní kooperovala s 1. rumunskou armádou, ktorej velil generál Anatasije.

Mesto Zlaté Moravce bolo definitívne oslobodené dňa 28. marca 1945 o 11.00 hodine. Na pamiatku týchto udalostí bol pri moste cez Žitavu postavený pomník v tvare sviečky, ktorá mala pripomínať večné svetlo, aby ani nasledujúce generácie nezabudli na svojich osloboditeľov. Neskôr bol tento pomník nahradený sochou partizána.

 

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button