Školy

Náš Deň vody 2022 na ZŠ Mojmírova: „Zviditeľniť neviditeľné“

poradna

Antoine de Saint – Exupéry v Malom princovi píše: „Dobre vidíme iba srdcom. To podstatné je očiam neviditeľné.“ Zviditeľniť neviditeľné je aj motto tohtoročného Dňa vody, ktorý sa oslávil na celom svete 22. marca.

Hoci Exupéry samozrejme nemyslel vo svojom citáte na vodu …. môžeme použiť paralelu s týmto citátom, pretože práve neviditeľná podzemná voda je podstatná a tak veľmi dôležitá pre nás. United Nations sa rozhodli ako tému tohtoročného Dňa vody vybrať práve podzemnú vodu a urobiť z neviditeľného viditeľné – World water day – Groundwater, Making the invisible, visible.
Na našej škole si každoročne pripomíname Deň vody. Počas týždňa od 22. marca sme pri tej príležitosti žiakov zapojili do rôznych aktivít. Žiaci 4.C triedy sa zapojili do výzvy Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti v Nitre, ktorá vyhlásila výtvarnú súťaž pre 1. – 4. ročník ZŠ. P. uč. Čepčeková zaslala krásne výtvarné práce štvrtákov, na ktorých sa objavili motívy vody znázornené rôznymi technikami. Výtvarné práce boli vystavené v Arboréte Mlyňany pri príležitosti akcie Dňa vody a žiaci odmenení peknými cenami. Na druhom stupni sme zapojili žiakov piateho ročníka, ktorí pracovali na hodinách biológie a geografie. Zhotovili nápadité vodné kolobehy s použitím papierových tanierov. Na biológii vytvárali koláž vodného ekosystému, o ktorom sa práve učia. Aby sme zvýraznili význam podzemnej vody, vytvorili sme na biológii aj vodný ekosystém v sklenenej nádobe. Tu žiaci videli, kde sa nachádza podzemná voda vypĺňajúca priestor medzi horninami. Naše najväčšie zásoby podzemnej vody – Žitný ostrov – sa objavili v projektoch žiakov ročníkov 8. a 9, ktoré koordinovala p. uč. Belicová. Žiaci zhodnotili význam tejto podzemnej vody ako zdroj pitnej vody pre nás a samozrejme potrebu ochrany tejto vody pred akýmkoľvek znečistením. Ide o najväčšie zásoby pitnej vody v strednej Európe, ktorú si musíme vážiť. Poukázali tiež na potrebu šetriť vodou a venovať jej pozornosť. A to nielen počas jedného dňa v roku, ale celý rok.
Na našej planéte tvoria pitnú vodu len necelé 3% z celkového objemu vody. Aj toto číslo je určite dôvodom, prečo vode prikladáme takú dôležitosť a prečo voda má svoj deň v environmentálnom kalendári. Nezabúdajme teda myslieť na vodu a na jej nesmierny význam pre náš život. A to nielen na tú, ktorú vidíme…ale aj na tú neviditeľnú, podzemnú.

PaedDr. Hana Verešpejová
ZŠ, Mojmírova


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button