AktualityŠkoly

Školské výmenné partnerstvo Erasmus + Pribinkári v Litve

poradna

Erasmus+ KA2 umožňuje mobilitu žiakov v rámci  partnerských krajín, a to  Slovenska, Litvy, Turecka, Rumunska a Grécka. 

Dňa 26. 2. 2022 – 6. 3. 2022 sa uskutočnílo školské výmenné partnerstvo Erasmus + v Litve. Na túto mobilitu vycestovali vybraní žiaci ôsmych a deviatych ročníkov. 

Dňa 26. 2. 2022 sme plní očakávania vyrazili za dobrodružstvom do Litvy, konkrétne do mesta Kaunas, kde sídli naša partnerská škola. Nedeľu sme využili na večernú prechádzku malebným mestom a prvé spoznávanie učiteľov a žiakov zúčastnených v projekte Cross into the languages z Grécka, Turecka a Rumunska.

Pondelok sa niesol v znamení spoznávania našej partnerskej školy v Kaunase. Po výdatných raňajkách v hoteli sme sa spoločne presunuli do školy, kde nás čakalo slávnostné privítanie s bohatým programom. Videli sme tanečné vystúpenia, spev a hru na hudobných nástrojoch. Škola nás zaujala svojím moderným vybavením. Mali sme možnosť vidieť školský bazén, tanečnú sálu, špičkovú jazykovú učebňu, biochemické laboratórium, mediálnu i počítačovú učebňu. Zaujali nás aj oddychové zóny na chodbách školy. V popoludňajších hodinách žiaci absolvovali prvý workshop, na ktorom si vyrábali rôzne náramky vo farbách litovskej vlajky. Učitelia medzitým absolvovali oficiálnu návštevu u primátora mesta. 

V utorok sme sa tešili na oslavy príchodu jari. Podobne ako na Slovensku aj v Litve ľudia v tento čas oslavovali fašiangy. V škole nás privítali žiaci v kostýmoch. Tento deň sa niesol v znamení výroby karnevalových masiek. Na školskom dvore sme si všetci spoločne zatancovali a zaspievali tradičné piesne a spoločne zapálili Morenu. Po návrate do školskej auly žiaci každej zúčastnenej školy zahrali malú divadelnú scénku, ktorú si pred odletom pripravili. V tento deň sme sa zúčastnili aj ukážkovej hodiny v mediálnej učebni, kde boli pre nás pripravené rôzne aktivity, napr. 3D hodina matematiky a biológie.

V stredu sme sa vypravili na výlet do mesta Šiauliai. Prvou zastávkou bola Hora krížov. Je to fascinujúce miesto zaplnené tisíckami krížov. Táto hora je nielen kresťanským pútnickým miestom, ale aj symbolom odporu Litovcov voči vojnám a sovietskemu režimu. Nasledovala krátka prehliadka mesta. Ukončili sme ju v továrni na čokoládu Rūta. Po zaujímavej prednáške o histórii čokolády nasledoval “sladký” workshop, v ktorom sme si vyrábali vlastné čokoládové cukrovinky.

Štvrtok sa niesol v znamení športu, zábavy a spolupráce. Program v škole sa začal v telocvični, po rozcvičení sme si zahrali rôzne športové hry. Nasledovala hodina tanca v školskej tanečnej sále, neskôr sme si zaplávali v bazéne, ktorý je súčasťou školy. Nemožno nespomenúť divadelný workshop. Hrali sme pantomímu, vymýšľali divadelný scenár, pri ktorom sme sa dobre nasmiali. 

V piatok sme sa v skorých ranných hodinách vydali spoločne do hlavného mesta Vilniusu. Keďže témou celého nášho pobytu boli divadelné predstavenia, najskôr sme sa vybrali do múzea litovského divadla, hudby a filmu. Žiaci mali možnosť vyskúšať si úlohu hercov, dramaturgov, kostymérov či rekvizitárov. Po divadelných predstaveniach nasledovala prehliadka mesta.  Navštívili sme napríklad bohémsku štvrť Užupis, katedrálové námestie aj s Katedrálou svätého Stanislava, ulicu Pilies, ktorá je najstaršou ulicou v meste, ale aj Kostol svätej Anny, ktorý vraj očaril aj Napoleona Bonaparteho. V uliciach hlavného mesta a na trhoch vládla príjemná atmosféra sprevádzaná miestnou hudbou a vôňami dobrého jedla. Náš deň vo Vilniuse sme ukončili návštevou centra Future live, v ktorom si žiaci vyskúšali rôzne virtuálne hry.

Celý náš pobyt v Litve hodnotíme veľmi pozitívne. Usudzujeme, že naše kultúry aj samotný vzdelávací systém sú si veľmi blízke. Odnášame si nezabudnuteľné zážitky a skúsenosti. Čo je však najpodstatnejšie, upevnili sme našu spoluprácu s partnerskými krajinami.

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button