Komerčné články

Hyposenzibilizácia: Kedy a prečo môže prísť na pomoc pri alergiách med?

Pravidelne poletujúci peľ spôsobuje v tomto čase viacerým alergikom slzenie očí, svrbenie nosa, bolesti hlavy a kašeľ. V priemere trpí na Slovensku alergiami viac ako 40 % občanov, pričom náchylnejšie na alergie sú ženy. Nájsť si pred týmito nepríjemnými prejavmi adekvátnu ochranu je preto, nielen v tomto čase, hlavný cieľ obrovského počtu ľudí.

Možno vás prekvapí, že práve med môže v niektorých prípadoch alergiu zmierniť. Odborne sa tejto imunoterapii u lekára hovorí hyposenzibilizácia, čo by sa dalo definovať ako určitá forma prírodnej alternatívy, ako predchádzať alergiám. 

Samozrejme, toto riešenie je potrebné konzultovať s odborným alergológom v Bratislave a až potom konať, pretože samotný med obsahuje peľ, na ktorý môžete byť alergickí. 

Funguje to tak, že extrakt alergénu sa vstrekuje za prítomnosti a asistencie lekára do hornej časti ramena, aby si imunitný systém zvykol na spúšťač alergie a aby sa predišlo prehnaným reakciám. Tento postup sa však musí opakovať mesačne počas troch rokov. 

Prečo ale na tento účel nevyskúšať aj prirodzenejšiu formu, ktorou môže byť priamo kvalitný med?

Prečo práve med?

Keďže med obsahuje malé množstvo peľu, môže pri konzumácii trénovať imunitný systém – podobne ako pri bežnej lekárskej desenzibilizácii (znižovanie precitlivenosti organizmu). Nemusí to byť celý pohár, stačí čajová lyžička ráno. 

Aby ste však dosiahli želaný efekt, nesmie to byť hocijaký produkt, ale kvalitný včelí med, ktorý spĺňa tieto tri požiadavky:

  1. Med produkovali miestne včely. Obsahuje totiž presne ten peľ, na ktorý ste alergický.
  2. Načasovanie akvizície by malo byť správne. Napríklad, ak máte alergiu napríklad na skoré kvety, najlepšie je použiť med, ktorý bol vytočený z plástu v apríli alebo máji a naopak.
  3. Med by mal byť čo najprirodzenejší, t. j. nezahrievaný, ožarovaný ani filtrovaný.

Zlaté, zdravé a ďalšie nadanie medu

Okrem imunizačného účinku existujú aj ďalšie dobré dôvody, prečo mať med vždy doma. Sladký prírodný produkt je zdraviu prospešný v mnohých smeroch. Napríklad med ale aj rovnako zdravý propolis pôsobí antibakteriálne, tlmí zápaly, zmierňuje kašeľ a bolesť hrdla. 

Med môže tiež vyriešiť vaše dlhodobé gastrointestinálne ťažkosti a stimulovať tak trávenie. Aby sa ale nezničili dôležité enzýmy v mede, nesmie sa zohrievať nad 40 stupňov. Pokiaľ si ho teda pridávate do mlieka alebo čaju, nemali byť príliš horúce. 

Med je skvelou náhradou cukru na osladenie nápojov a jedál. Obsahuje veľa minerálov, vitamínov a stopových prvkov. A v prípade, že sa s ním pokúsite znížiť svoju alergiu, vždy postupujte na základe konzultácie s lekárom. 


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button