Komerčné články

Plánujete, kam na výlet v Bratislave? Skontrolujte predtým vaše auto

Plánujete si cez víkend alebo dovolenku výlet autom do hlavného mesta? Na ceste môžete byť v bezpečí len vtedy, ak budete svoje vozidlo udržiavať v dobrom stave. Z tohto pohľadu sú pre dlhú životnosť vozidla dôležité pravidelné kontroly významných kvapalín a dielov podliehajúcich opotrebovaniu. 

Pravidelnými servisom sa na výlet pripravíte čo najlepšie. Tak sa poďme spoločne pozrieť, ktorých vecí sa to týka?

Najdôležitejšie sú vždy správne pneumatiky

Už ste sa rozhodli, kam v Bratislave za príjemnou zábavou a relaxom?

Cesta autom do hlavného mesta vám môže zabrať nemalý čas, preto by ste sa mali poistiť pohodlím a bezpečím vozidla, ktoré zaistí pravidelná kontrola jednotlivých dielov. Prvými najdôležitejšími časťami každého auta sú pneumatiky. 

Vytvárajú kontakt s vozovkou, takže by mali perfektne fungovať za každého počasia. Aby sa nestali bezpečnostným rizikom, mali by ste ich pravidelne kontrolovať, či nie sú poškodené, merať hĺbku dezénu a kontrolovať tlak vzduchu.

Ak jazdíte s príliš veľkým alebo príliš malým množstvom vzduchu v pneumatikách, zvyšuje sa spotreba paliva, opotrebovanie a zhoršujú sa adhézne vlastnosti v rôznych podmienkach vozovky. Všetko si v servise alebo doma preverte.

Skontrolujte motorový olej

Motorový olej má vo vozidle dôležitú úlohu: maže pohyblivé časti motora a znižuje trenie. Ak nie je dostatok oleja, kov sa odiera a vo veľmi krátkom čase spôsobí vážne poškodenie. Olej sa používa aj na chladenie a jemné utesnenie dôležitých častí motora. Skúste jeho kvalitu a hladinu pred veľkým výletom preto radšej prekontrolovať. 

Ak sa vám aj napriek výmene a kontrole nedarí zaradiť, nezabudnite pritom aj na rovnako dôležitú spojku, ktorá je nevyhnutným spojením motora s prevodovkou. Zabezpečuje prenos výkonu motora na prevodovku a uvádza auto do pohybu. Ak je v tomto systéme niekde problém alebo sa ozývajú nezvyčajné zvuky, potom si spojka vyžaduje vašu kontrolu či výmenu.

Preverte stav hadíc a tesnení

Keďže sa opotrebúvajú aj materiály ako plast a guma, bližší pohľad môže objasniť, či nie je potrebné vymeniť hadice alebo poškodené tesnenia. Najmä strata kvapaliny je známkou toho, že hadice sa časom stali pórovitými a praskli. A ani starnúce tesnenia už nerobia spoľahlivo svoju prácu a dovoľujú napríklad dažďovej vode prenikať do interiéru vozidla. Kontrolou a výmenou všetkých správnych autodielov tomu môžete predísť. 

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button