AktualityKomerčné články

Najlepší broker – rady a tipy ako ho nájsť

poradna

Úspech na finančných trhoch často začína výberom správneho brokera. Väčšina brokerov dnes funguje primárne online, vďaka čomu je pre vás veľmi jednoduché si vytvoriť vaše investičné stratégie a portfólio presne tak, ako si prajete. Výber správneho online brokera je záležitosť zisťovania niekoľkých základných bodov a následného starostlivého prieskumu rôznych druhov brokerov. Nižšie v článku nájdete pár rád a tipov, ako nájsť najlepšieho brokera v SR.

I. Základné informácie

Rozhodnite sa, akým druhom investora chcete byť

Niektorí investori robia veľa krátkodobých obchodov s úmyslom prísť k rýchlym finančným ziskom. Toto je často známe ako “denné obchodovanie”. Iní investujú konzervatívne, dlhodobo nakupujú akcie a iné finančné nástroje.

Niektorí brokeri sú najlepší pre denných obchodníkov (napríklad broker XTB), zatiaľ čo iní sú vhodnejší pre konzervatívnejších investorov (napríklad investičná platforma eToro).

Zistite, či potrebujete full-service alebo klasického brokera

Full-service broker (broker s nadštandardnými službami) poskytuje širokú škálu služieb od investičného poradenstva až po individuálny mentoring. Aj keď sú drahí, sú často najlepší pre tých, ktorí sú v oblasti investovania absolútnymi nováčikmi.

Na druhej strane klasickí brokeri si účtujú menej a ponúkajú aj menej služieb. Títo brokeri môžu byť lepší pre tých, ktorí už niečo vedia o správnych investíciách. Najlepší klasickí brokeri ponúkajú na svojich webových stránkach aj množstvo odborných analýz. Niektorí organizujú aj vzdelávacie webináre alebo semináre.

Full-service brokeri často ponúkajú individuálne investičné poradenstvo, či už na fyzickom mieste alebo prostredníctvom online chatu. Túto službu ponúkajú aj niektorí klasickí brokeri. Ale uvedomte si, že takáto špecializovaná služba obvykle prichádza s požiadavkou na vloženie vyššej čiastky na váš obchodný účet.

Venujte pozornosť tomu, s akým brokerom máte do činenia

V súčasnosti poznáme dva druhy brokerov. Existuje Market Maker alebo STP / ECN broker.

Market Maker je takzvaný tvorca trhu. Ten vytvára cenu pre jednotlivé inštrumenty a keď vy kúpite napríklad akcie Apple, Market Maker vám ich predá. Kvalitný Market Maker objednávky klientov hedgeuje (otvára opačnú objednávku, aby eliminoval svoje riziko). Títo brokeri, aj keď sú Market Makeri, nemajú zo strát klientov žiadne zisky a nevzniká tu stret záujmov medzi brokerom a klientom.

STP / ECN broker všetky vaše objednávky preposiela na svetové trhy alebo k poskytovateľom likvidity, aby sa vyplnili. Za tento úkon si účtuje transakčný poplatok. Pri tomto brokerovi nevzniká stret záujmov, pretože STP / ECN broker vám netvorí protistranu obchodu.

II. Náklady a poplatky

Dajte si pozor na vysoký minimálny zostatok

Niektorí online brokeri môžu požadovať vysoký minimálny vklad alebo zostatok na účte. Je to preto, že pre nich môže byť ťažké zarobiť peniaze s malou sumou peňazí. A pokiaľ nemáte veľa peňazí, nebudete schopní dobre diverzifikovať svoj kapitál, čo vás vystaví riziku pri nepriaznivom vývoji trhov. Niekoľko vysoko hodnotených brokerov však vôbec nevyžaduje minimálne zostatky alebo má len nízke požiadavky.

Pokiaľ ide o poplatky, plaťte len toľko, koľko naozaj musíte

Vysoké poplatky a provízie môžu ovplyvniť návratnosť vašich investícií. Spoločnosť, ktorá si účtuje len minimálny poplatok za transakciu, nemusí byť veľmi užitočná, pokiaľ ide o investičné poradenstvo. Niektorí brokeri si účtujú rôzne poplatky za takmer všetky možné služby, ktoré sa môžu rýchlo nakúpiť. Pri výbere brokera sa uistite, že ste starostlivo preskúmali jeho štruktúru poplatkov, aby ste platili len za služby, ktoré skutočne chcete.

Vyhnite sa brokerom, ktorí účtujú skryté poplatky

Môžu zahŕňať poplatky za nečinnosť alebo poplatky za vyžiadanie papierových výpisov namiesto online výpisov z účtu. Venujte veľkú pozornosť tomu, či potenciálni brokeri účtujú tieto druhy poplatkov.

III. Vlastný prieskum, porovnanie brokerov a čítanie recenzií

Preskúmajte brokera, prečítajte si recenzie a porovnania

Nikdy si nevyberajte brokera bez toho, aby ste vykonali intenzívny prieskum o tom, akú hodnotu získava pre svojich zákazníkov.

Existuje mnoho renomovaných finančných stránok tretích strán, ktoré radia na tému brokerov. Na internete si môžete prečítať pár recenzií. Potom sa môžete pozrieť aj na stránky, na ktorých nájdete porovnanie brokerov na Slovensku. Viacero porovnaní investičných firiem nájdete aj na webe uspesnynaburze.sk.

Dobrým východiskovým bodom na určenie spôsobilosti brokera je skontrolovať, či je spoločnosť regulovaná európskymi regulačnými úradmi. CySEC a ESMA sú najväčšími nezávislými regulačnými orgánmi pre firmy pôsobiace v oblasti cenných papierov v Európe.

Pozerajte sa na dostupnosť

Rýchlosť je pri investovaní na burze veľmi dôležitý faktor. Preto sa uistite, že váš broker dokáže držať krok s trhom. Navštívte preto jeho webové stránky a obchodnú platformu niekoľkokrát za týždeň alebo mesiac. Návštevy uskutočňujte najmä počas hlavných obchodných hodín, aby ste uistili, že jeho webové stránky a obchodná platforma držia krok s trhom.

Rýchlosť je ešte dôležitejšia u investorov, ktorí vykonávajú mnoho krátkodobých obchodov ako u tých, ktorí investovanie riešia z dlhodobého hľadiska. Ale bez ohľadu na to, akým typom investora ste, chcete mať istotu, že webová stránka a obchodná platforma vášho brokera počas obchodovania alebo iných nevhodných časov nevypadne.

Zistite spoľahlivosť zákazníckeho servisu rôznych brokerov

Čakanie na linke 10 minút alebo dlhšie môže znamenať rozdiel medzi úspešným a neúspešným obchodom. Pred výberom brokera sa uistite, že ich oddelenie služieb zákazníkom bude ochotné a schopné vám rýchlo a efektívne pomôcť s potenciálnymi problémami.

Skúste uprednostniť firmy, ktoré ponúkajú rôzne spôsoby, ako ich kontaktovať v prípade núdze. Broker, ktorého služby zákazníkom sú dostupné telefonicky, emailom alebo pomocou správy s očakávaním rýchlej odozvy, môže byť lepšou voľbou ako ten, ktorému sa nikdy nedovoláte.

Niektoré webové stránky brokerov môžu poskytovať aj online chat.

Zdroj:

https://i-ekonom.cz/6-klicovych-aspektu-na-ktere-byste-se-meli-zamerit-pri-vyberu-forex-brokera/

https://uspesnynaburze.sk/porovnanie-brokerov/

https://uspesnynaburze.sk/blog/etoro-recenzia-skusenosti-broker/


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button