AktualityKomerčné články

Ako investovať do ETF

Investovanie do ETF je čoraz viac obľúbeným typom investovania. V nasledujúcom článku sa dozviete viac informácií o tomto spôsobe zhodnocovania finančných prostriedkov a o spôsobe, ako do nich investovať. 

Základné informácie o ETF

ETF alebo inak nazývané fondy obchodované na burze, sú známe držaním pozície v rôznych aktívach, napr. v akciách alebo dlhopisoch. V dôsledku toho, ak kúpite podiel fondu, budete tak vlastniť istú pozíciu v každom z jeho podielov.

ETF predstavujú kôš cenných papierov, ktoré investor kupuje alebo predáva cez brokera na burze. Ponuka sa pohybuje od tradičných investícií po tzv. alternatívne aktíva (napr. komodity alebo meny).

Vyznačujú sa sledovaním indexov (napr. Index S&P 500), a preto sa zaraďujú medzi pasívne investície. Nákup a predaj prebieha počas dňa pri otvorených burzách rovnako ako pri akciách nejakej spoločnosti a informácie o cene sú dostupné v priebehu dňa.

Množstvo akcií ETF v obehu sa na rozdiel od akcií spoločnosti môžu denne meniť. Je to preto, že prebieha neustále vytváranie nových akcií a spätné odkupovanie existujúcich akcií. Vďaka tomu, že ETF dokážu vydávať a odkupovať akcie priebežne, je možné udržiavať ich trhovú cenu v súlade s ich podkladovými cennými papiermi.

Typy ETF

  • Trhové – sú navrhnuté tak, aby sledovali istý index (napr. S&P 500)
  • Dlhopisové – rôzne typy dlhopisov 
  • Sektorové a priemyselné – poskytovanie expozície niektorému z odvetví (napr. liečivá, technológie)
  • Komoditné – sledovanie ceny zlata, ropy alebo kukurice
  • Aktívne spravované – nemajú sledovať index, ale prekonať ho

Rozdiel medzi ETF a podielovými fondmi

ETF sa často prirovnávajú k podielovými fondmi. Existujú však medzi nimi rozdiely:

ETF Podielové fondy
pasívne spravované* aktívne spravované*
nižšie poplatky vyššie poplatky
zvyčajne bez provízie existencia obchodných provízií
oceňovanie a obchodovanie počas dňa oceňovanie a obchodovanie po zatvorení trhu

*Pri pasívnej investícii sa sleduje index akcií, napr. S&P 500, čím viete investovať do indexu pasívnym spôsobom a náklady spojené s investovaním sú nízke. Cieľom takéhoto investovania je replikovať výnosy indexu – napr. S&P 500 dosahuje výnos v priemere 10% ročne.

Pri aktívnej investícii je potrebné riadiť portfólio aktívne a prísť na to, ktoré akcie majú potenciál rásť a následne do týchto akcií investovať. 

Ak sa pozrieme na rozdiel medzi ETF a akciami, tak akcie oproti ETF:

  • sú volatilnejšie
  • sú rizikovejšie
  • vyžadujú si viac práce s investíciami

Výhody a nevýhody ETF

✔️ Diverzifikácia – vďaka ETF viete kúpiť viacero aktív v jednom fonde, čím sa aj zníži riziko investovania oproti nákupu jednej alebo dvoch akcií.

✔️ ETF sú väčšinou pasívne riadené –  zaoberajú sa sledovaním vybraných indexov alebo dlhopisov, pričom toto pasívne investovanie môže niekedy aj poraziť aktívne investovanie.

✔️ Nízka nákladovosť – s investovaním väčšieho množstva peňazí budete mať pri ETF minimálne náklady.

✔️ Daňová efektivita – ETF sa snažia minimalizovať distribúciu kapitálových ziskov, vďaka čomu budete mať nižší daňový účet.

✔️ Veľký výber investícii 

✔️ Obchodovanie s ETF je jednoduché – nákup a predaj je možný kedykoľvek počas dňa.

✔️ Obchodné transakcie – narozdiel od podielových fondov, pri ETF je možné zadávať rôzne typy objednávok (napr. príkaz stop-loss).

Náklady – pri investovaní malých súm je možné, že sa nájdu aj lacnejšie alternatívy investovania. 

Nelikvidita – môže nastať situácia, že kvôli širokým rozpätiam medzi ponukami a dopytmi nakúpite za cenu spreadu, ktorá bude vysoká a predáte za cenu spreadu, ktorá bude nízka.

Menové riziko – v prípade investovania ETF do medzinárodných aktív môže dôjsť k menovým pohybom, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvnia Vaše výnosy.

Zdroje:

https://finfin.sk/finax-recenzia/

https://finfin.sk/etf-investovanie/

https://www.finax.eu/sk

https://finfin.sk/


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button