AktualityŠkoly

Investujte do našej planéty tak, ako sme to urobili my… žiaci ZŠ MOJMÍROVA

poradna

Čo by ste urobili, ak by Vám niekto povedal, aby ste „investovali do našej planéty“? Na stránke Earth day: The Official Site sa tento rok objavila práve táto téma – „Invest in our planet“ – „Investujte do našej planéty“.

Organizácia pre Earth day na svojej stránke vyzvala ľudí, aby sa prostredníctvom vyše 50tich environmentálnych akcií a tipov aktívne zapojili a premenili tak každý deň na Deň Zeme. Akcia bola organizovaná na celom svete prostredníctvom stránky – https://www.earthday.org/earth-day-2022. Na našej škole sme sa rozhodli, že sa taktiež zapojíme do tejto výzvy a venujeme Dňu Zeme nielen 1 deň. S aktivitami sme preto začali v apríli a skončili začiatkom júna. Pre žiakov sme pripravili prezentáciu (prezentáciu si môžete pozrieť na stránke školy), v ktorej si žiaci našli už spomínané tipy ako „investovať do našej planéty“. Spomedzi mnohých tipov, ktoré žiaci uviedli ako svoju investíciu vyberáme: „používaj internet, nie stromy“, „prejdi na opakovane použiteľné vrecká a opakovane použiteľnú fľašu“, „prejdi na online fakturáciu“, „kompostuj“, „nakupuj lokálne potraviny“, „pestuj biozáhradku“, „vynechaj plasty, kupuj výrobky v skle a v papieri“….a mnohé ďalšie.

Tieto tipy naši žiaci nielenže doma robia, ale symbolicky ich vhodili = investovali na papierikoch do planéty, ktorú vyrobili šikovní piataci na krúžku Kreatívne tvorenie. Okrem papierovej planéty si vyrobili piataci aj malé symbolické planétky z machu a vlny. Jednou z aktivít bolo uskutočniť kvíz s environmentálnou tematikou v škole a my sme do kvízu zapojili deviatakov. Overili si tak mnohé vedomosti z ekológie a environmentalistiky. Udržateľná móda bol ďalší z tipov z prezentácie. S piatakmi sme si preto vyrobili zo staršieho trička nové batikované tričko len s pomocou šnúrok a farby na textil. Farby hrali hlavnú úlohu aj pri dotváraní plátenej tašky, ktorú použijú deti miesto plastovej. Každé tričko a taška sú originálne a to sa deťom naozaj veľmi páčilo. A že naši žiaci sú kreatívni, potvrdili aj pri tvorení prívesku – planéty z modelovacej hmoty. Všetky tieto aktivity sme venovali našej planéte. Sme radi, že sviatok Deň Zeme u nás v škole netrval iba 1 deň, ale viac ako 1 mesiac. Uvedomujeme si zároveň, že našej planéte určite nebude stačiť iba mesiac. Chceme preto viesť deti k tomu, aby pokračovali v tých aktivitách počas celého roka a brali to ako „investíciu“ nielen pre planétu, ale hlavne pre svoju budúcnosť.

PaedDr. Hana Verešpejová
ZŠ Mojmírova


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button