AktualityKultúraPozvánky

VÝSTAVA KAŽDODENNÝ ŽIVOT NA HRADE HRUŠOV

poradna

Katedra archeológie UKF v Nitre v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre a Združením na záchranu stredovekého architektonického dedičstva nitrianskeho kraja – LEUSTACH pripravili výstavu s názvom Každodenný život na hrade Hrušov.

Zároveň je jednou z výstav cyklu o hradoch v Nitrianskom regióne, ktorý múzeum odštartovalo v roku 2021 a pripravuje pre svojich návštevníkov aj v tomto roku.

Zámerom výstavy je prezentovať výsledky archeologického výskumu na hrade Hrušov z rokov 2013 až 2015. Prostredníctvom hnuteľných artefaktov, ako aj viacerých obrazových a textových propagačných materiálov výstava priblíži každodenný život na hrade Hrušov.

Návštevníkom výstavy predstavíme hradnú kuchyňu a stolovanie spolu s jedálničkom hradných obyvateľov, spoločne objavíme krásu kachlíc, zistíme ako sa obyvatelia hradu obliekali, akým spôsobom trávili voľný čas a na aké skutočnosti poukazujú numizmatické nálezy. 

Súčasťou výstavy bude aj cyklus prednášok venovaných obnove hradu od roku 2004, archeologickému výskumu v rokoch 2013 – 2021, stavebno-historickému výskumu hradu a každodennému životu na hrade.

Otvorenie výstavy je spojené s prednáškou 18 rokov obnovy hradu Hrušov, ktorá sa koná dňa 7. 6. 2022 o 17:00 hod. v Múzeu v Zlatých Moravciach.
Prednášajúci: Mgr. Stanislava Blahová a PhDr. Jozef Blaho

Realizátormi výstavy sú Katedra archeológie UKF v Nitre a Združenie na záchranu stredovekého architektonického dedičstva Nitrianskeho kraja – LEUSTACH.

Partnermi výstavy sú Nitriansky samosprávny kraj, Katedra archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Združenie na záchranu stredovekého architektonického dedičstva Nitrianskeho kraja – LEUSTACH.

Termín výstavy: 7. 6. 2022 – 27. 9. 2022
Miesto: Múzeum v Zlatých Moravciach
Kurátorka: Mgr. Stanislava Blahová
Odborný garant: Doc. Mgr. Zuzana Borzová, PhD.

Ponitrianske múzeum v Nitre a jeho expozitúry sú otvorené od utorka do soboty v čase 9:00 – 17:00 hod. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button