Komerčné články

Osvetlenie, ktoré myslí na vaše oči a spotrebu energie

poradna

Svietidlá patria medzi najdôležitejšie kusy nábytku v dome. Bez týchto dômyselných nástrojov by práca po súmraku, v zamračenom počasí alebo všeobecne v miestnostiach s malým množstvom svetla bola jednoducho nemožná. Naše oči potrebujú svetlo, aby videli. Ale nie každé svetlo je z dlhodobého hľadiska zdravé. Najmä v miestnostiach, kde veľa pracujete a zdržiavate sa dlhší čas, by ste mali dbať na osvetlenie, ktoré je nenáročné na oči.

Ako, ale zistíte, ktoré svetlo je pre vaše oči a pohodlie dobré?

Faktory, ktoré by ste mali zvážiť pri kúpe správneho osvetlenia do kancelárie

Ak si zariaďujete svoju pracovňu, mali by ste dbať na osvetlenie šetrné k očiam. Teplá biela je najzdravšia. Vysoký podiel modrého svetla z dlhodobého hľadiska oko poškodzuje.

V súčasnosti sa tiež veľa spotrebiteľov obracia na moderné LED osvetlenie, ktoré ponúka množstvo výhod oproti klasickým žiarovkám zo starých čias. To znamená, že spotreba energie je oveľa nižšia a životnosť je obzvlášť vysoká. LED lampy tiež produkujú viac svetla. 

Mnohé, samozrejme nie všetky, z týchto svetiel však majú vysoký podiel modrého svetla, aby mohli produkovať veľmi biele svetlo. Na vytvorenie bieleho svetla LED lampy kombinujú modré a žlté svetlo. Zložky modrého svetla sú tie s najvyššou energiou vo svetelnom spektre. To je dôvod, prečo poškodzujú sietnicu rýchlejšie ako všetky ostatné farby svetla.

Aby ste sa z dlhodobého hľadiska vyhli poškodeniu zraku, je dôležité zaobstarať si to správne osvetlenie do kancelárie alebo detskej izby. Ako?

Všímajte si hodnoty Kelvinov

Pri kúpe svietidiel je rozhodujúca hodnota Kelvinov. Hodnoty Kelvinov sú najvyššie pri dennom bielom svetle. Hodnota je tu viac ako 5300 Kelvinov. Neutrálne biele svetlo sa pohybuje medzi 3300 a 5300 Kelvinmi. Vysoká hodnota Kelvina v umelom osvetlení preto zvyčajne indikuje vysoký podiel modrého svetla.

Naproti tomu teplé biele svetlo má farebnú teplotu nižšiu ako 3300 Kelvinov. To sa považuje za oveľa jednoduchšie pre oči ako veľmi jasné LED žiarovky.

Naučte sa osvetlenie správne používať

V prípade svetiel s vysokým obsahom modrej je dôležité dodržiavať dostatočnú vzdialenosť od svetelného zdroja. Tá by mala byť aspoň 20 centimetrov, najlepšie 30 centimetrov alebo viac. Samozrejme, závisí to aj od dostupnosti bezpečnej elektrickej zásuvky.

Nepozerajte sa priamo do lampy. Týka sa to stropných svetiel aj bateriek s LED diódami. U detí je to náročnejšie, pretože odhadnúť správnu vzdialenosť nevedia, tak im pomôžte. 

Ak si teda chcete vybaviť dom alebo pracovňu vhodným osvetlením, určite na vyššie spomenuté kritériá nezabudnite. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button