Komerčné články

Ako ušetriť vodu, keď vašu záhradu spaľujú vysoké lúče slnka?

poradna

Teploty v Európe aj u nás raketovo stúpajú a s nimi aj nároky našich rastlín na vodu. Pre veľkú záhradu to môže byť v súčasnej situácii a kríze pomerne zlá správa. Platí to však len do momentu, než sa zoznámite s dostupnými bezplatnými možnosťami zavlažovania vašej úrody. 

Ktoré to sú a prinesú vám pri údržbe záhrady úžitok a zároveň ušetria peniaze?

Dážď je váš najlepší pomocník

Pitná voda je príliš dobrá a príliš drahá na polievanie záhrady. Z domácnosti a stojaceho WC jej ročne zbytočne odčerpáme niekoľko stoviek litrov. Využiť preto môžete vodu dažďovú, ktorá je ohľaduplná nielen k vašej peňaženke, ale aj rastlinám. Jej nevýhodou ale je, že vám z oblohy nespadne vtedy, keď ju práve potrebujete, takže ju musíte pozbierať a vybudovať si zásobu.

Vytvorte si zásoby s nádržou na dažďovú vodu

Klasikou v minulosti bol drevený sud, ktorý sa postavil pod strechu, čím sa zároveň nevysušil. Dnes však môže byť uskladňovanie dažďovej vody na vašom pozemku efektívnejšie, pričom nikto o tomto systéme závlahy nemusí ani vedieť, pretože moderné nádrže na dažďovú vodu sa umiestňujú už aj do zeme, vďaka čomu máte na svojej záhrade miesto na relax. 

Dažďovú vodu môžete používať aj v dome

Dažďovú vodu je možné využiť nielen v záhrade, ale aj v domácnosti, napríklad na čistenie, splachovanie toalety a používanie práčky. Podľa prepočtov odborníkov môže dažďová voda tvoriť až 50 percent objemu vody potrebnej v domácnosti.

Základom je samozrejme spomínaná nádrž, v ktorej sa uskladňuje voda bez vápnika a iných prísad, ktoré inak nielen rastlinám, ale aj čistote vašej bielizne škodia. Ak teda nechcete, aby sa vo veľkej betónovej žumpe zbytočne strácalo množstvo vzácnej pitnej vody, určite nad týmto spôsobom zberu dažďovej vody popremýšľajte. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button