Komerčné články

Otázky, ktoré by ste si pred inštaláciou kamerového systému mali zodpovedať

poradna

Rozhodli ste sa poistiť si svoju a bezpečnosť majetku profesionálnym kamerovým systémom? Je to veľmi dobré a moderné riešenie s ešte lepšími výsledkami. Avšak, treba si uvedomiť, že monitorovanie priestoru kamerou podlieha určitým podmienkam, o ktorých by ste mali vedieť. 

Poďme sa na tie najdôležitejšie správy ohľadom tejto témy spoločne a pre lepšiu informovanosť pozrieť. 

Ako je to s monitorovaním vlastného domu a pozemku?

Áno. Monitorovanie vlastného rodinného domu a majetku je povolené. Kameru môžete na dom  pripevniť, aby ste odradili zlodejov od vlámania alebo sprejerov od graffiti. Sledovanie však môžete použiť aj na zhromažďovanie dôkazov, ak ste sa stali obeťou krádeže alebo poškodenia majetku a myslíte si, že sa páchateľ vráti. 

Aj v prípade monitorovania svojho vlastného domu profesionálnym kamerovým systémom by ste mali mať niekde označenie v podobe oznamu o monitorovaní. Moderné kamerové systémy dokážu rozpoznať nielen tváre, ale aj identifikovať predmety, ktoré boli z konkrétneho miesta odstránené. 

Poistite svoju bezpečnosť vyššou kvalitou vchodových dverí

Pri monitorovaní pozemku a domu kamerou je dôležité, aby ste sledovali len svoj vlastný majetok. Nesmú sa teda kamerou pozorovať susedné pozemky ani spoločné prístupové cesty či spoločné príjazdové cesty. Takéto pozorovanie by zasahovalo do všeobecného osobnostného práva suseda, presnejšie: do jeho práva na informačné sebaurčenie. Toto právo je súčasťou všeobecného osobnostného práva, ktoré je chránené ústavou.

V prípade monitorovania bytových domov a verejných priestranstiev sú zas rozhodujúce iné podmienky. Treba si tiež uvedomiť, že ochranu majetku podporia aj kvalitné vchodové dvere.

Je možné video zverejniť?

V žiadnom prípade. Aj súkromný vyhľadávací záznam je zverejniť zakázané. Zasahuje do všeobecných osobnostných práv osoby, aj keď je páchateľom. Ten si nakoniec môže uplatniť nárok na náhradu škody a požiadať o odstránenie nahrávok z internetu. Zábery odovzdajte polícii, aby mohla identifikovať páchateľa. 

Kedy musím vymazať nahrávky?

Ak natáčate iba svoj vlastný majetok, neexistujú žiadne právne obmedzenia, ako dlho môžete záznam uchovávať. Ak ide o verejné a spoločné priestory, záznam je možné ukladať na bezpečnom digitálnom zdroji, ku ktorému musia mať prístup len oprávnené osoby, po dobu maximálne 14 dní. Pokiaľ ale máte svoj pozemok a majetok chránený aj modernými garážovými bránami, šance zlodejov na odcudzenie vašich vecí by mali byť minimálne.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button