AktualityKomerčné články

6 potravín, ktoré vás počas letných horúčav zaručene schladia

poradna

Nie ste milovník exotiky a bojujete proti čoraz väčším letným teplotám modernými klimatizáciami  alebo zatiahnutými roletami na okne? Máme pre vás dobrú správu. Na ochladenie tela môžete použiť aj niektoré druhy potravín, ktoré vás zároveň príjemne zasýtia a mnohé dokonca dodajú organizmu dôležité a zdravé živiny a vitamíny. 

Poďme sa spoločne na zoznam týchto „zázračných“ potravín pozrieť a pripraviť sa na tropické dni nielen s odolnými vonkajšími žalúziami. 

Mäta chladí vďaka mentolu

Ak sa potrebujete trochu schladiť, mali by ste si jedlo doplniť čerstvou mätou, vylúhovať zelené lístky do čaju alebo si z nich pripraviť osladenú a nealkoholickú sódu. Áno, aj niektoré druhy čerstvých byliniek vám môžu pomôcť v lete organizmus príjemne schladiť. 

Mentol, ktorý obsahuje mäta, rozpúšťa návaly horúčavy na riedky vzduch a ochladzuje vaše telo. Mäta navyše povzbudzuje chuťové bunky a zároveň tlmí chuť na sladké. Takto zabijete dve muchy jednou ranou, pretože cukor má nielen veľa kalórií, ale vaše telo naopak zahreje, čo zas môžete využiť v zime.

Ananás osvieži zvnútra

Sladkého ovocia sa v lete nevieme nabažiť. Vyskúšajte napríklad ananás, ktorý váš vnútorný oheň dokonale uhasí. Toto obľúbené exotické ovocie sa ľahko konzumuje medzi jedlami, no zároveň dáva výdatným jedlám veľmi zvláštny nádych. A ak by to nestačilo, ananás je bohatý aj na vitamíny a minerály a pomáha udržiavať spaľovanie tukov v chode. Dokonca obsahuje látku, ktorá dokáže údajne odstrániť zafarbenie zubnej skloviny. Takže hneď niekoľko dôvodov, prečo ho vyskúšať. 

Melón ako nízkokalorické osvieženie

V lete je melón ďalšou pravidelnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Je to zároveň perfektné občerstvenie poskytujúce chladivé osvieženie. Podľa odborníkov prináša úľavu najmä hrdlu, žalúdku a črevám, bojuje proti poteniu a návalom tepla. Okrem toho dodá vášmu telu zároveň tekutinu a má extrémne nízky obsah kalórií (38 kalórií na 100 gramov).

Uhorky 

Ďalšou dokonalou letnou zeleninou sú uhorky. Sú vysoko na zozname chladivých potravín tradičnej čínskej medicíny. A majú na to dobrý dôvod, pretože vás ochladzujú zvnútra a podľa ajurvédy majú aj upokojujúci účinok. Keďže uhorka pozostáva z 95 percent vody, zvyšuje aj rovnováhu tekutín. A najmä v lete je vaša potreba vody zvýšená, takže by ste sa im nemali vyhýbať.

Zdravé paradajky

Nie sú to len chladivé vlastnosti, ktoré robia z paradajok dokonalé letné občerstvenie, pretože s nimi jete aj vodu. Poskytujú tiež množstvo antioxidantov, ktoré chránia vaše bunky pred škodlivými vplyvmi. Paradajky mimochodom nepôsobia chladivo len v surovom stave, ale aj vo forme teplej polievky. 

Kyslomliečne výrobky obmedzujú návaly tepla

Pri teplotách nad 30 stupňov pôsobia kyslé mliečne výrobky ako liek. Jogurt, tvaroh, cmar alebo kefír napravia vaše vnútorné teplo. Tak to vyskúšajte a overte si, či to s týmito potravinami, ovocím a zeleninou v lete zvládnete?


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button