Komerčné články

Je kvet skutočne ideálny dar na každú príležitosť?

poradna

Predovšetkým mladí ľudia zastávajú názor, že ako darček sa dá darovať každá kvetina na akúkoľvek príležitosť. Staré povery a symbolika už pre mladšiu generáciu nehrajú rolu. Aj dnes je ale poznanie jednotlivých významov rezaných kvetov veľmi dôležité, ak nechcete urobiť pri obdarovaní ďalšiu chybu.

Aby ste sa takémuto alebo podobnému scenáru vyhli, máme pre vás niekoľko zaujímavých informácií.

Odrody, veľkosť a symbolika kvetov

Nielen samotný kvet, ale aj jeho farbu a veľkosť kytice treba vždy vyberať opatrne, pretože nielen symbolika spojená s určitými kvetmi alebo farbami môže viesť k nesprávnemu výberu kvetov. „Problémom“ sa môže stať aj veľkosť kvetinového darčeka. V prípade pochybností je preto vždy lepšie zvoliť kompaktnejšiu kyticu, prípadne uprednostniť dnes veľmi moderný a obľúbený kvetinový box.

Ak dávate kvety ako darček, mali by ste si položiť otázku, ktoré druhy sú vhodné pre danú príležitosť. Pretože práve tu sa často stáva chyba: Ak neviete, aké posolstvo vám vybraný kvet prináša, dostanete sa (v horšom prípade) do trápnej situácie.

Ak je kytica určená pre niekoho, kto vám nie je blízky a nie ste si istí symbolikou kvetov, vždy sa hodí skombinovať veľa rôznych kvetov. To značne oslabuje jednotlivé symboly alebo ich dokonca úplne eliminuje. Môžete si tak byť istí, že kvetinový darček nebude nepochopený.

Pozor na biele a červené kvety

Jedným z najlepších príkladov problému symboliky sú kytice vyrobené výlučne z bielych kvetov. Nielen starším generáciám, ale aj mnohým mladým ľuďom sa s týmito kvetmi spája veľmi špecifická téma: smrť.

Biele kvety sú klasické hrobové kvety. Tých, ktorí sa tejto tradície držia, zrejme nepoteší, ak bude darček pozostávať z bielych kvetov – alebo darček aspoň spochybní. Osobitná pozornosť by sa mala venovať odrodám kaly, ľalie, hortenzie a ruží. Tiež sa vyhýbajte tomu, aby ste chorým ľuďom dávali biele kvety ako darček k uzdraveniu. V tomto prostredí sú takéto kytice často chápané ako zlé znamenie.

Okrem čisto bielych kytíc treba opatrne zaobchádzať aj s tými, ktoré pozostávajú len z červených kvetov. V reči kvetov červená vyjadruje lásku a vášeň. Preto by sa kytice v tejto farbe mali dávať len ako jasný odkaz lásky. Kytica červených ruží je napríklad dokonalým svadobným alebo kvetinovým darčekom na Valentína . Ďalšie červené kvety, ktoré vyjadrujú lásku a vášeň, sú:

  • tulipány
  • gerbery
  • tigrované ľalie
  • gladioly
  • georgíny
  • klinčekov

Kvety, ktoré vyžarujú radosť zo života

Ak chcete darovať kvety k narodeninám, vždy je lepšie, ak si vyberiete odrody, ktoré symbolizujú radosť zo života, priateľstvo alebo lásku. Preto sú obzvlášť obľúbené narodeninové kvety, medzi ktoré sa radia:

  • tulipány
  • ruže
  • slnečnice
  • Sedmokrásky (najmä pre deti)
  • gladioly
  • gerbery

Tieto kvety sú obzvlášť obľúbené, keď ich darujete v pestrej kombinácii farieb. Takáto kytica je tiež dokonalým kvetinovým darom pre chorých, pretože z nej srší nádej a energia. Dobrou správou tiež je, že pre rýchly a pohodlný výber takejto kytice môžete využiť dnes pohodlnú donášku kvetov z Bratislavy.

Zvážte osobné preferencie

Nielen krásny vyhliadkový let lietadlom treba ako dar dôkladne zvážiť. Aj kvety by mali zodpovedať preferenciám obdarovanej osoby. Preto, ak viete, že obdarovaný má svoj obľúbený kvet, nemôžete s ním nič pokaziť – nech už kyticu darujete pri akejkoľvek príležitosti. 

Mnohým mladým ženám sa napríklad páči biela kala pre jej jednoduchú eleganciu. Smútočná symbolika potom zreteľne ustupuje do pozadia.

To však aj naopak znamená, že s jasnými symbolickými správami sa môžete úplne pomýliť. Príkladom toho je červená ruža. Ak sa dáme, ktorá dostáva darček, nepáči tento kvet, ťažko si to bude vykladať ako posolstvo lásky.

Ak poznáte symboliku jednotlivých odrôd, kytice môžu byť veľmi individuálnym posolstvom. Je dôležité, aby ste vždy pamätali na osobné preferencie obdarovaného – tie totiž môžu skutočnú výraznosť kvetu úplne pokaziť.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button