AktualityKomerčné články

Zazimovanie bazéna nepodceňujte: Mráz napácha trvalé škody

obed

Užívať si počas slnečných dní doma v bazéne je skvelým programom na leto. V okamihu, kedy sa však vonkajšia denná teplota pohybuje stabilne okolo hranice 15 – 10 °C a nemáte to šťastie, že je váš bazén zastrešený či vyhrievaný, zazimovanie sa stáva nutnosťou.

V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme praktický návod, ktorý vám pomôže pripraviť váš bazén na zimu tak, aby nevznikli žiadne zbytočné škody. Bazén tak bude zároveň dokonale pripravený na novú kúpaciu sezónu.

Uvedené postupy a rady ohľadom zazimovania bazéna sa týkajú nadzemných alebo čiastočne zapustených bazénov s pevnou konštrukciou z plechu, laminátu či betónu. Netýkajú sa nafukovacích bazénov – tie môžete jednoducho vyčistiť, vypustiť, vysušiť, vyfúknuť a uskladniť na suchom mieste. Pri ostatných bazénoch sa držte nasledovných rád.

Zazimovanie bazéna len s čistou vodou

Je dôležité z vody odstrániť všetky nečistoty, vrátane rias či povlaku po obvode. Odporúča sa taktiež čistenie stien a dna bazéna. Vhodné je použiť okrem sieťky aj kefy a bazénový vysávač. Čistenie rozhodne nepodceňte. Myslite na to, že bazén nebude niekoľko mesiacov používaný, voda nebude filtrovaná a bude vystavená pôsobeniu baktérií. 

Podstatné je v rámci tohto procesu dôkladne prepláchnuť i samotnú filtráciu. Pri pieskovej filtrácii je dôležité, aby bola vložka (piesok) dostatočne dezinfikovaná, na ventile tak aktivujte samostatnú funkciu preplachovania filtra. Z vody odstráňte schodíky, teplomer či prípadne demontujte osvetlenie alebo iné doplnky.

Vhodná chémia na zazimovanie bazéna

Ak je voda v bazéne čistá, na rad prichádza pripraviť ju na zimu vhodným pH. Pozor! Hladinu vody neznižujte (neodpúšťajte) pred samotnou chemickou úpravou vody. V akom stave je voda v bazéne zistíte za pomoci testovacích prúžkov zásaditosti a kyslosti vody. Zásaditosť/kyslosť vody by sa cez zimu mala pohybovať na úrovni 6,8 až 7,4 pH. Vodu dezinfikujte dávkou chlóru. Odporúča sa 0,3 až 0,5 mg/l. Použiť môžete aj špeciálnu chémiu, tzv. zazimovač bazénov, ktorý obsahuje ďalšie účinné látky pre, čo najlepšiu kondíciu vody. Aktivujte filter nech voda v bazéne cirkuluje.

Vodu z bazéna následne odpustíme. Nevypúšťame ju úplne, ale zhruba 10 až 20 cm pod úroveň skimmera. Prípadne vodu vypustíme pod úroveň trysiek, protiprúdu či inej technológie. Zabudnúť netreba na čerpadlo a potrubie. Ideálne je všetky tieto časti dokonale osušiť, ideálne je použiť vzduchový kompresor. V závislosti od umiestnenia čerpadla, snažte sa ho vždy skladovať v suchu, ideálne je demontovať ho a uskladniť spolu s hadicami či filtráciou (odpojte výpustnú zátku a osušte). Ak sú trubky v zemi a čerpadlo v šachte, nezabudnite ich poriadne vysušiť a čerpadlo obaliť do tkaniny či igelitu. Príslušenstvo uschovajte na jedno miesto, aby ste ho pred sezónou nemuseli hľadať.

Prekrytie bazéna a dilatačné plaváky

Aby ste ochránili bazén pred poškodením a rozpínaním sa zamrznutého ľadu vo vode, použiť môžete tzv. dilatačné plaváky. Sú naplnené pieskom a ich účelom je eliminovať tvorbu súvislej vrstvy ľadu. Proti mechanickým nečistotám, ale aj snehu a dažďu je nutné bazén prekryť. Použiť môžete univerzálne plachty na bazén alebo môžete investovať do špeciálnej rolety. Vodu tak efektívnejšie ochránite pred znečistením a zároveň zmiernite nárazovú tvorbu mrazu.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button