AktualityŠkoly

Vedeli ste, že aj jablko má svoj sviatok?

poradna

Pripomíname si ho každoročne 21.októbra 2022, kedy oslavujeme Deň jablka.

Jablko patrí k najzdravším a zároveň najrozšírenejším druhom ovocia. Hoci neobsahuje veľa vitamínu C, skrýva sa v ňom množstvo vlákniny aj dôležitých antioxidantov. Jedno jablko denne pôsobí na náš organizmus ako „domáci lekár“ – je to univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Za pravlasť jablka sa považuje oblasť juhozápadnej Číny. Jabloň je údajne najstarší ovocný strom na svete. Na Slovensku možno ju nájsť takmer v každej záhrade. Trvá približne štyri až päť rokov, kým po vysadení malého stromčeka začne jabloň rodiť. Úrodu z jablone potom možno zberať až sto rokov. Na svete dnes vraj existuje minimálne sedemtisíc odrôd jabĺk. Ak by ste chceli každý deň vyskúšať iný druh, mohli by ste si na nich pochutnávať vyše 19 rokov.

Čím sú jablká zaujímavé?

  • Zlepšujú pamäť.
  • Zaženú smäd.
  • Pomáhajú pri chudnutí.
  • Jedno jablko večer pomôže pri nespavosti.
  • Jablká obsahujú zo všetkého ovocia najviac pektínu, vlákniny podporujúcej vylučovanie toxínov z tela. Najviac ho má pritom šupka.
  • V očistených jablkách zostane len polovica vlákniny, vitamínu C aj železa v porovnaní s neočistenými.
  • Niektoré druhy jabĺk si vytvárajú na šupke aj prirodzenú tukovú vrstvu na ochranu pred hmyzom.
  • Pred jedením si jablká dôkladne umyte čistou vodou!

Naši predkovia si uchovávali jablká na zimu najstarším spôsobom konzervácie – sušením. Sušením sa v nich zachováva veľká časť minerálov aj vitamínov. Nazývali ich krížalky. Sú veľmi chutné.
V našej škole sme si Deň jablka pripomenuli aktivitami, ktoré si žiaci s pani učiteľkami pripravili. Na hodinách žiaci maľovali, vytvárali básne a učili sa o jablku. Pochutili si na jabĺčkových dobrotách, ktoré im pripravili naše šikovné deviatačky s pani učiteľkami. Starší žiaci vymýšľali na hodinách slovenčiny básne, rozprávky a piesne o jablku. Mladší priniesli zasa na výstavu jabĺčka zo svojich záhrad.

Mgr. Katarína Gutmanová ,ZŠ, Robotnícka 25, Zlaté Moravce


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button