AktualityŠkoly

Anglická gramatika zábavne

poradna

Kto povedal, že učenie jazykov je nudné? Nie je spojené s reálnym životom? Gramatika anglického jazyka nám nič nehovorí?  smaci zo ZŠ, Pribinova v Zlatých Moravciach vám potvrdia presný opak.

V piatok  11. novembra 2022 si žiaci 8.B vyskúšali svoje zručnosti v online hre Quizizz, ktorá sa im mimoriadne páčila nielen svojím prevedením, ale hlavne súťažným charakterom.  Je to online hra, resp. kvíz, kde učiteľ zadá úlohu a žiaci ju vypracúvajú v skupinách, dvojiciach alebo individuálne. Keďže žiaci majú počas hry k dispozícii mobilné telefóny, je to pre nich mimoriadne lákavé. Hra má súťažný charakter a celý priebeh kvízu sledujú na interaktívnej tabuli, kde sa zobrazuje tabuľka priebežného hodnotenia ich výsledkov.  

Učiteľ má dnes k dispozícii veľké množstvo online nástrojov, ktoré mu pomáhajú zlepšovať vyučovací proces a docieliť, aby aj učenie gramatiky cudzích jazykov nebolo náročné. Ponúka sa hneď niekoľko možností. Veľmi obľúbeným sa stali online kvízy ako Kahoot!, Quizlet alebo Quizizz. Posledný menovaný kvíz nie je spoplatnený, preto je najdostupnejší. Pri práci s ním sa ponúka hneď niekoľko nástrojov – vytvorenie si vlastného kvízu/testu alebo využitie toho, ktorý už existuje. Na vyhľadanie kvízu sa dá použiť jednoduché tlačidlo lupy a učiteľ si zvolí tému, ktorú potrebuje so žiakmi precvičiť. V pozadí hrá príjemná hudba a žiaci sú motivovaní možnosťou výhry nad ostatnými, keďže na záver sa v hre zobrazujú stupne víťazov. Hra má učebný charakter. Po zodpovedaní každej otázky dostanú žiaci okamžitú spätnú väzbu o tom, či je odpoveď správna.

Nikto nepochybuje o tom, že v súčasnom svete je používanie IT technológií podstatnou súčasťou nášho každodenného života. Preto je viac ako potrebné, aby zručnosti na využívanie IT technológií žiaci získavali na viacerých predmetoch súčasne. Jedným z nich sú aj cudzie jazyky. Preto veríme, že aj tento prístup sa ujme a bude sa používať čo najviac nielen v učení cudzích jazykov, ale aj v iných predmetoch. Tak “dosúťaženia”, milí priatelia! Nech anglická gramatika už nikdy nie je nudná!

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button