AktualityŠkoly

„Bubnovačka“ 2022 na ZŠ Mojmírova

„Aby bolo deti lepšie počuť!“

poradna

Násilie na deťoch je tu, je okolo nás, aj keď ho často nevnímame, nevidíme. Uzatvorenie v domovoch počas pandémie prinieslo aj zvýšenie našej vnímavosti na to, čo sa deje okolo.

A zrazu, keď sme ostali doma spozorneli sme, že ten detský plač nie je sem-tam, že je pravidelný, že mu niečo vždy predchádza. Je dôležité deti vnímať a počúvať viac, je dôležité deťom veriť. Práve preto od roku 2014 vždy v novembri sa organizuje celoslovenská Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť!“. Podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.
November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.
Od roku 2015 sa 18. november stal Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 18. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ! Záštitu nad akciou prevzala pani prezidentka Zuzana Čaputová a uskutočnila sa v tento deň na celom Slovensku.
Do tejto akcie sme sa samozrejme zapojili aj my na našej škole. Žiaci 1.stupňa si pozreli zaujímavú prezentáciu, aby mali predstavu o tom, čo všetko sa deje deťom a prečo sa zapájame do akcie Bubnovačka. Následne deti bubnovali na nádvorí na všetkom možnom – bubon, hrnček, miska a s čímkoľvek sa dal vytvoriť zvuk – vareška, fľaša, ceruzky…. Deti bolo určite počuť veľmi dobre a o to nám išlo. Neskôr žiaci kreslili obrázky ako vnímajú dni detí oni. Žiaci 2.stupňa sa tiež zapojili do aktivity počas veľkej prestávky a jasne dali najavo, že hlas detí musí byť počuť, pretože hlas detí je dôležitý.

ZŠ Mojmírova


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button