AktualityŠkoly

Krásny úspech Laury Segíňovej zo ZŠ Mojmírova v BIO olympiáde

poradna

Vedci predpokladajú, že ríša húb zahŕňa približne 250 000 druhov. To je naozaj veľký počet húb, pričom väčšina z nich sú huby mikroskopické a asi 20 000 druhov predstavujú huby s plodnicou, čiže tie, ktoré zaujímajú hubárov.

Fascinujúci svet húb zaujal aj našu deviatačku Lauru Segíňovú a preto ako tému biologickej olympiády si vybrala práve huby. So svojim posterom sa zapojila do projektovej časti biologickej olympiády v kategórii C, kde získala v okresnom kole 1. miesto. Laura svoj projekt rozdelila na 2 časti, venovala sa hubám mikroskopickým a aj hubám s plodnicou. V školskej biochemickej učebni uskutočnila pokusy s kvasinkami, plesňami, paplesňami. Laura overovala teóriu z internetu, pracovala s dostupným materiálom, ale vzorku kvasinky vinnej nám dokonca poskytli vo Vinárskych závodoch v Topoľčiankach. V našom školskom areáli zisťovala biodiverzitu húb a ich symbiózu so stromami – mykorhízu. Pre piatakov pripravila prednášku, na ktorej žiakom zdôraznila najmä zásady zberu húb. Piataci vypĺňali dotazník o hubách, prezreli si huby v prezentácii, ale aj hubu prinesenú ich spolužiačkou. Laure srdečne blahoželáme k úspechu na olympiáde a ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy. Verím, že hubám sa bude venovať aj naďalej, ako povedala: „minimálne pri hubárčení“.

PaedDr. Hana Verešpejová
ZŠ Mojmírova


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button