AktualityKomerčné články

Prečo by mal byť Egypt vašou ďalšou dovolenkovou destináciou?

Plánujete leto a relax pod holým nebom na pláži v predstihu, no neviete sa rozhodnúť, kde si vybrať najbližšiu dovolenkovú destináciu? Čo tak nasať slnečné lúče a okúpať sa v bohatej starovekej histórii Egypta?

S viac ako 98 miliónmi obyvateľov sa táto obľúbená dovolenková destinácia nachádza v severovýchodnej Afrike a je obklopená Stredozemným a Červeným morom. Pokračujte v čítaní a dôvodov na návštevu tohto exotického raja nájdete viac než dosť. 

Populárne pláže a letoviská pri Červenom mori

Tropický Egypt je ideálny na dovolenku preto, lebo v tejto časti sveta je ideálne počasie na relax pod holým nebom takmer po celý rok. Egypt je navyše plný krásnych pláží, medzi ktoré patrí napríklad Sharm el-Sheikh alebo Dahab – čo sú najznámejšie letoviská ázijskej časti Egypta, kde nájdete pláž pre každý typ turistu. Ešte viac krásnych letovísk nájdete na Marsa Alam, Soma Day a v Hurghade.

Pláže s pozvoľným vstupom do teplého mora sú fantastickými miestami na návštevu v Egypte, pretože ponúkajú aj ideálne podmienky na vodné športy. Môžete tu tiež pozorovať žiarivo farebné ryby, delfíny, korytnačky, raje a dokonca aj žraloky! Najpopulárnejším mestom na potápanie je Sharm el-Sheikh.

Monumentálne pyramídy v Gíze

Najobľúbenejšou turistickou atrakciou Egypta sú logicky úchvatné pyramídy v Gíze. Veľká pyramída v Gíze sa nazýva aj Chufuova pyramída alebo Cheopsova pyramída. Ide o posledné zachované zo siedmich divov starovekého sveta.

Nájdete ich na okraji káhirskej púšte. Sú to v podstate monumentálne hrobky postavené asi pred 4500 rokmi. Môžete sa tak stať svedkami náhrobného umenia zobrazujúceho obrázky práce starých farmárov, ako je starostlivosť o dobytok, prácu na poli, náboženské a pohrebné praktiky.

Majte však na pamäti, že pyramídy sú plné strmých schodov a nízkych tunelov, takže si vezmite vhodnú obuv. Odporúča sa tiež mať pri sebe veľa vody, pretože tieň na púšti budete hľadať ťažko.

Tradičná kuchyňa Egypta

Egyptská kuchyňa je známa ako východné Stredomorie a Egypťania sú veľmi hrdí na svoje kulinárske korene. Vo svojich jedlách používajú veľa korenín, zeleniny a chutného exotického ovocia, pochádzajúce z údolia Nílu a delty.

Pokrm, ktorý musíte pri návšteve Egypta vyskúšať, sú Koshary. Je to zmes ryže, cíceru, šošovice a cestovín, ktoré sa zvlášť najprv uvaria v samostatných nádobách, potom sa zmiešajú a prelejú paradajkovou omáčkou z rasce.

Egypťania sú známi aj grilovaným mäsom na drevenom uhlí, molochským egyptským špenátom, falafelami, kebabom a mnohými ďalšími pochutinami. Uistite sa však, že bolo vaše jedlo dôkladne uvarené a tiež myslite na to, že voda z vodovodu nie je vhodná na pitie.

Najväčšie múzeum pod holým nebom

Ak ste vyskúšali rôzne exotické pokrmy či chutné čerstvé semená, je čas na návštevu najkrajšieho mesta. Luxor sa nachádza asi 500 kilometrov od Káhiry na pobreží Nílu v Hornom Egypte.

Mesto má veľa krásnych vecí na spoznávanie a bolo vyhlásené za najväčšie múzeum pod holým nebom na svete, v roku 1979 zaradené do svetového dedičstva UNESCO.

V Luxore môžete navštíviť rôzne miesta, napríklad chrám Luxor Karnak a Údolie kráľov a ponoriť sa do čias minulých, ktoré ste doteraz možno videli len z obrazovky televízie. 

AlexAnton/Shutterstock.com

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button