AktualityŠkoly

Medzinárodný deň čísla PÍ – oslava aj v našej škole

poradna

Deň pí sa oslavuje 14. marca (podľa amerického zapisovania dátumu 3/14), pretože pí sa všeobecne zaokrúhľuje na hodnotu 3,14. Niekedy sa oslavuje 14. marca o 13:59 (1:59 poobede), všeobecne známe ako “Minúta pí”. Ak sa pí zaokrúhli na sedem desatinných miest, vznikne 3,1415926 a “Pí sekunda” sa teda oslavuje presne 14. marca o 13:59:26 (1:59:26 poobede). 14. marec tiež pripadá na narodeniny Alberta Einsteina.

Číslo pí – Ludolfovo číslo, hovorovo alebo výnimočne aj Archimedova konštanta, je pomer obvodu kruhu k jeho priemeru. Či je kruh malý, alebo veľký, je stále rovnaké, je to matematická konštanta. Táto konštanta sa bežne používa nielen v matematike ale aj vo fyzike, inžinierstve a iných vedách. Ludolfovo číslo je iracionálne, transcendentné číslo, ktorého prvé tri cifry sú 3,14.

To, že je to naozaj tak, sa žiaci VI.A, VI.B a VII.A presvedčili v úvode dňa v areály školy. Úlohy boli rozdelené medzi všetkých žiakov. Pomocou troch bicyklov s rôznymi meradlami si žiaci značili priamky, zaznamenávali obvod kolies, ich priemer a pomocou kalkulačky dokazovali hodnotu pí.  Spolupráca žiakov bola skvelá a výsledky dôkazu ich všetkých milo prekvapili. Žiaci sa mohli presvedčiť, že presná hodnota tohto čísla sa nedá nikdy zistiť, keďže desatinný rozvoj čísla pí je nekonečný.

Po úvodnej časti sa spokojní presunuli do odbornej učene matematiky a po skupinách pracovali na posteroch, zátiší, tvorili aj báseň k sviatku pí no a ako pri každej oslave nemohla chýbať aj super torta upečená našimi šikovnicami zo 6. ročníka – Emka Hlošková, Miriam Stredová. Na záver si všetci zasúťažili. Súťaž spočívala v zapamätaní si čo najväčšieho počtu cifier číslapí počas jednej minúty. Víťazom bol Matúš Bernát zo 6.A triedy s počtom cifier 20. Na tento deň určite nezabudneme a už teraz sa tešíme na budúci školský rok.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button