AktualityŠkoly
Populárny článok

Mobilita učiteľov cudzích jazykov v Turecku

poradna

V týždni od 12.2.2023- 18.2.2023 vycestovali tri učiteľky cudzích jazykov – PhDr. Gabriela Čásarová, PhD., Mgr. Katarína Škulová a Mgr. Marianna Vavrová na mobilitu do Turecka prostredníctvom programu Erasmus+ Európske hry. Projekt je realizovaný na medzinárodnej úrovni v spolupráci s partnerskými školami- Nemeckom, Tureckom a Chorvátskom. Učitelia môžu v rámci projektu vycestovať do týchto partnerských škôl a  spoznávať ich školské systémy.

Do zeme sultánov a  tureckého čaju sme cestovali letecky z Viedne do Istanbulu a ďalej priamo do cieľa našej mobility, ktorým bolo mesto Konya, nachádzajúce sa na juhozápade Turecka. Tu sme po celodennom cestovaní pristáli v nedeľu 12..februára  2023 v podvečerných hodinách. Ihneď po prílete sme sa zoznámili s tureckými učiteľmi, ktorí nás na letisku privítali a pomohli nám dopraviť sa do hotela Ramada Plaza.

Pracovný program mobility začal v pondelok ráno, keď sme sa všetci zvítali v našej partnerskej škole. Hostiteľom projektového stretnutia bola škola Hoca Ahmed Yesevi Ortaokulu v meste Konya v Turecku. Jej prehliadka nám poskytla náhľad, ako funguje škola v tejto exotickej krajine. Po prehliadke nasledoval obed v reštaurácii futbalového štadióna, kde sme mali príležitosť ochutnať typické miestne jedlá, vrátane miestnej špeciality- baklavy. Utorok si naši hostia vyhradili na prehliadku vedeckého centra a múzea Melvana. V popoludňajších hodinách nás čakali oficiálne stretnutia s riaditeľom školy a predstaviteľkou odboru školstva pre mesto Konya.

V stredu sa v kongresových priestoroch konalo projektové stretnutie. Každá krajina prezentovala svoje mesto a krajinu. Rozprávali sme sa o odlišnostiach vo vzdelávacích systémoch zúčastnených krajín. Zároveň sme sa dohodli na termínoch mobilít v jednotlivých spolupracujúcich krajinách. Neskôr sme mali možnosťnavštíviť súkromnú školu s moderným vybavením a porovnať tak štátne a súkromné školstvo. V podvečerných hodinách sme navštívili ortodoxný kostol a tradičnú dedinku Sille.

Štvrtkový program začal veľmi skoro. Vstávali sme ešte za ranného spevu muezína a hneď po raňajkách sme vyrazili na výlet za jednou z najkrajších atrakcií Turecka – Cappadociu. Je to územie východnej Antalónie, polostrova, ležiaceho na hranici Európy a Ázie. Názov tejto dnešnej ázijskej časti Turecka pochádza z gréckeho slova ανατολή – anatoli, čo po slovensky znamená východ. Toto územie v sebe nesie nielen výnimočnú krásu, ale i bohatú históriu. Túto oblasť ročne navštívi množstvo turistov pre svoju neopakovateľnú atmosféru. Návštevníci majú pocit, akoby sa zrazu ocitli na inej planéte. Povrch zeme je zvrásnený podivnými útvarmi v tvare rozprávkových domčekov a kopčekov, ktoré pri zapojení fantázie pripomínajú napríklad zmrzlinu či hríby. Útvary vznikli pod vplyvom sopečnej a poveternostnej činnosti.

Piatok bol posledným dňom našej mobility. Dopoludnia sme mali ešte možnosť vidieť tradičný orientálny bazár.  Popoludní sme už nastupovali do lietadla na spiatočnú cestu domov.

Veríme, že okrem nezabudnuteľných zážitkov a nových pracovných partnerstiev sme získali skúsenosti z tureckej kultúry, ich pohostinnosti a srdečnosti.Tešíme sa na nasledujúce mobility, v ktorých získame celkom isto jedinečné zážitky. Obzvlášť sa tešíme sa na ďalšie stretnutie, ktoré sa bude konať v júni u nás na Slovensku. Touto cestou by sme chceli poďakovať všetkým vyučujúcim cudzích jazykov, ich zanietenej práci, bez ktorej by tieto mobility nebolo možné uskutočniť.

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.
ZŠ, Pribinova 1,  Zlaté Moravce


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button