Aktuality
Populárny článok

Hrdinský čin Petra Blažiho – žiaka 7.b triedy ZŠ Mojmírova

poradna

Prvá pomoc podaná včas a správne bezpochyby zachráni nejeden ľudský život a stabilizuje zdravotný stav do príchodu lekárskej či záchrannej služby. Môže sa ale stať, že v tak stresovej situácii zrazu neviete, čo máte robiť a stratíte hlavu.

Preto je dôležité poznať základy prvej pomoci. Na hodine biológie sme mali praktickú aktivitu zameranú práve na nácvik prvej pomoci, konkrétne KPR. Žiaci siedmeho ročníka si vyskúšali stláčanie hrudníka na figuríne. Vtedy sme ani len netušili, že to niekto z detí využije o pár dní v reálnej situácii. Tým žiakom bol Peter Blaži zo 7.b triedy. Keď mi porozprával, ako pomohol starej mame, bola som dojatá a prekvapená zároveň, pretože poskytnúť KPR niekomu nie je vôbec jednoduché. Poprosila som p. Blažiovú o súhlas uverejniť Petrov hrdinský čin (citujem p. Blažiovú s jej dovolením).

„Dobrý deň, som na svojho syna veľmi hrdá, že tak pohotovo a bez zaváhania reagoval a starej mame podal hneď prvú pomoc a tým jej zachránil život. Využil presne to, čo ste sa v škole učili. Veľká vďaka patrí aj Vám pani učiteľka. Stará mama má 77 rokov. Doma jej prišlo zle, odpadla prevrátila oči, začala chrčať a Peťo hneď pohotovo reagoval. Nahmatal tep, nemala žiadny, zaklonil hlavu a začal stláčať hrudník. Kričal na mňa, aby som volala 112 a on, že to zvládne, lebo sa to učili v škole. Išiel jak mašina, resuscitoval do príchodu záchranárov. Až potom neskôr si uvedomil čo sa vlastne stalo a strašne doma plakal, ale keď starkú stabilizovali a pochválili ho, tak sa mu uľavilo. Ozaj sa zachoval hrdinsky.“ Tieto slová hrdej Petrovej mamičky hovoria za všetko.

Som veľmi rada, že to, čo v škole učíme naše deti, vedia aj skutočne reálne využiť. A ak to dokáže niekomu aj pomôcť, tak je to bonus. Peter ukázal nielen svojim spolužiakom, ale aj nám dospelým, ako byť hrdinom. Ďakujeme Peter.

PaedDr. Hana Verešpejová
ZŠ Mojmírova


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button