AktualityTýždeň v samospráve

Týždeň v samospráve 24-2023

poradna

Kvapka krvi v Zlatých Moravciach

Darcovia zo Zlatých Moraviec a okolia mali možnosť opäť darovať krv. V prvej polovici júna sa u nás konala tradičná Kvapka krvi. Darovať najvzácnejšiu tekutinu prišlo viac ako desať ľudí.

Kvapka krvi sa uskutočnila v utorok 13. júna 2023 v dopoludňajších hodinách v priestoroch Mestského strediska kultúry a športu Zlaté Moravce.

Darovať krv mohol prísť každý občan vo veku od 18 až do 60 rokov, ktorý sa cítil byť zdravý. Odber vykonali pracovníci Národnej transfúznej služby, pracovisko Nitra. Podľa vyjadrenia Lýdie Tábiovej, vedúcej sestry a koordinátorky mobilných odberov, darovať krv prišlo 17 darcov, z toho 14 ľudí už krv darovalo a 3 boli prvodarcovia.

Kvapka krvi sa v Zlatých Moravciach konáva pravidelne. Zväčša jedna v lete a druhá v zime. „Darovanie krvi je skutočným „darom života“ , ktorú zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým a po úrazoch. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok. Jeden odber krvi môže zachrániť až tri ľudské životy,“ uvádza Národná transfúzna služba, podľa ktorej sa krv  dá získať len darovaním a každé dve sekundy niekto potrebuje túto vzácnu tekutinu.

Mesto Zlaté Moravce ocenilo športovcov a osobnosti kultúry

Za úspechy, ktoré dosiahli v roku 2022, dostali ocenenie. Mesto Zlaté Moravce odovzdalo diplomy pre najlepších športovcov a osobnosti, ktoré sa pričinili o rozvoj kultúry v našom meste.

Slávnostný akt odovzdania ocenení sa uskutočnil v stredu 14. júna 2023 o 15.00 hodine v priestoroch obradnej sály Mestského strediska kultúry a športu v Zlatých Moravciach.

Ceny odovzdal primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár spoločne s poslankyňou mestského zastupiteľstva a predsedníčkou Komisie školstva, kultúry a športu Klaudiou Ivanovičovou.

„Blahoželám a prajem vám veľa ďalších krásnych úspechov, rovnako tak športovcom  ako aj osobnostiam z oblasti kultúry,“ povedal primátor Dušan Husár.

Športovci i osobnosti kultúry neskrývali nadšenie zo získania ocenenia. Niektorí dostali cenu po prvýkrát, no boli tu i takí, ktorí majú týchto cien už niekoľko.

„Aj keď som tu už po šiestykrát, tak stále mi to prišlo niečím výnimočné. Určite je to milé ocenenie za tú všetku snahu po celý rok. Budem sa snažiť, aby boli tie výsledky ešte lepšie, aby som mohla prísť aj na budúci rok,“ povedala ocenená športovkyňa Ana Šabíková z Tenisového klubu Zlaté Moravce.

„Veľmi pekne ďakujem za toto ocenenie. Veľmi si to vážim. Projekt Krojované bábätká je náročným projektom, takže ja si veľmi vážim, keď si mesto Zlaté Moravce všimlo túto moju obetavú prácu a úprimne veľmi pekne ďakujem,“ poďakovala sa Monika Klučiarová, ktorá získala ocenenie Osobnosť kultúry za rok 2022 za úspešnú reprezentáciu mesta projektom Krojované bábätká.

Ceny pre športovcov a osobnosti kultúry boli odovzdané na základe ankety. Zlatomoravčania zasielali nominácie so svojimi favoritmi priamo na radnicu. Z týchto nominácií boli vybratí tí najlepší, ktorí dostali ocenenie.

Súčasťou slávnosti bol i krátky kultúrny program. Vystúpili žiaci Základnej umeleckej školy v Zlatých Moravciach.

Ocenenie pre našich najlepších zdravotníkov

Mesto Zlaté Moravce udelilo ocenenia pre najlepších lekárov, zdravotníckych a sociálnych pracovníkov za rok 2022. Ceny boli odovzdané vo štvrtok 15. júna 2023 v obradnej sále Mestského strediska kultúry a športu.

Ceny boli odovzdané na základe doručených návrhov a z nich boli vybraní tí najlepší. Laureátov ocenenia vyberala Komisia sociálna, zdravotná a bytová pri Mestskom zastupiteľstve v Zlatých Moravciach.

Plakety zdravotníkom odovzdal primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár spoločne s členkou Komisie sociálnej, zdravotnej a bytovej Denisou Uhrinovou. „Ja mám pred zdravotníkmi veľkú úctu. Naozaj si veľmi vážim vašu prácu. Všetkým vám veľmi pekne za to, čo robíte, ďakujem. Nech sa vám vo vašej práci darí,“ povedal zdravotníkom primátor Dušan Husár.

Ocenenie získalo šesť osobností: Ing. Marta Eckhardtová, Dana Krpalová, MUDr. Dana Poláková, Bc. Alena Kostolániová, Veronika Valkovičová a Peter Blaži.

Posledný menovaný – Peter Blaži ako jediný nepatrí medzi zdravotníkov. Šlo o výnimočné ocenenie pre len 13-ročného žiaka 7. ročníka základnej školy, ktorý hrdinsky zachránil svoju 77-ročnú starú mamu, ktorá skolabovala. Resuscitoval ju až do príchodu záchranárov, čím jej zachránil život. „Za toto ocenenie som veľmi vďačný. Je to pre mňa obrovská česť, že v mojom veku mi bola udelená takáto pekná cena. Ešte raz, ďakujem,“ povedal dojatý siedmak Peter.

Ďakovné slová vyslovila aj ocenená Marta Eckhardtová. „V mene všetkých ocenených ďakujem za tú česť, ktorá sa nám dostala. Práca zdravotníka je skutočne neľahká. Vážim si to, že mesto Zlaté Moravce každoročne udeľuje tieto ocenenia a nezabúda na svojich zdravotníkom,“ vyjadrila sa.

Súčasťou programu bolo i hudobné vystúpenie. Zahrali žiaci a učitelia Základnej umeleckej školy v Zlatých Moravciach. Moderátorkou podujatia bola Tatiana Kováčová.

100 rokov futbalu v Zlatých Moravciach

V Zlatých Moravciach sme mali možnosť zažiť nevšedný futbalový zážitok. V sobotu 17. júna 2023 sa na mestskom štadióne uskutočnil exhibičný futbalový zápas pri príležitosti stého výročia futbalu v našom meste. Proti sebe sa postavili mužstvá TJ Internacionál Slovnaft ZŤS a TJ Calex Zlaté Moravce. Šlo o priateľské stretnutie. Atmosféra na podujatí bola výborná. Nechýbalo dobré občerstvenie a skvelá zábava. Ako hovoria samotní aktéri zápasu, nebol dôležitý výsledok ale zúčastnenie sa a radosť z hry. Súčasťou futbalového dňa bol i mládežnícky futbalový turnaj, ktorý sa uskutočnil v dopoludňajších hodinách.

Život v materských školách

Slnečné počasie a dátum pripomínajúci blížiaci sa koniec školského roka ovplyvňuje  činnosť  v našich materských školách.

V Materskej škole Slniečko na Kalinčiakovej ulici sa 15. júna 2023 uskutočnili viaceré akcie. Predškoláci o 15.00 hodine absolvovali rozlúčkovú slávnosť, pretože od septembra sa z nich stanú veľkí školáci. O 15.30 hodine si všetky deti pozreli divadielko. Po skončení divadielka  si predškoláci užili opekačku pri veľkom ohnisku.

V Materskej škole Žitavské nábrežie sa všetky deti  15.06.2023 zabavili s Palculienkou pri sledovaní divadla Palculienka 2. Deťom sa vystúpenie veľmi páčilo.

V materskej škole v Prílepoch sa deti aj s pani učiteľkami zúčastnili výletu do Zlatých Moraviec, kde navštívili soľnú jaskyňu. Po hodinovom pobyte v jaskyni sa s novými zážitkami vrátili späť domov.

Aktivity spojené s ukončením školského roka budú v materských školách pokračovať aj budúci týždeň.

Tanečná show – Tancom okolo sveta

V dňoch 15.júna 2023 a 16. júna 2023 sa tak ako každý rok konala Tanečná show s názvom „ Tancom okolo sveta“ , ktorú organizuje Centrum voľného  času Spektrum Zlaté Moravce. Deti sa počas celého školského roka za pomoci svojich lektorov snažili a učili tanečné prvky, ktoré neskôr vyústili do hotovej choreografie. Tieto tanečné choreografie dotvorené hudbou a kostýmami ukázali v divadelnej sále v MsKŠ v Zlatých Moravciach, kde ich prišla podporiť rodina, priatelia a známi. Tanečnú show finančne podporilo Mesto Zlaté Moravce a Nitriansky samosprávny kraj, za čo sa chceme aj touto cestou poďakovať.

Dane a poplatky

Oddelenie miestnych daní zasiela rozhodnutia na dane a poplatok elektronicky. Občanom, ktorí nemajú aktivovanú elektronickú schránku,  postupne doručujeme listinné rozhodnutia na daň z nehnuteľností, daň za psa a poplatok za komunálne odpady do vlastných rúk.

Upozorňujeme daňovníkov, aby si obsah elektronickej schránky priebežne kontrolovali. Ak v úložnej lehote  adresát  nepotvrdí  notifikáciu o doručení, rozhodnutie sa bude považovať za doručené uplynutím 15-dňovej úložnej lehoty aj v prípade, ak sa o tom adresát nedozvedel. Ide o fikciu doručenia.

V týždni od 12. júna 2023 do 16. júna 2023 boli prostredníctvom doručovateľky mesta doručené rozhodnutia na dane a poplatky obyvateľom s trvalým pobytom na ulici:

 

  • Radlinského
  • Zelená
  • Viničná
  • Vionská
  • Športová

 

Neprevzaté rozhodnutia na daň a poplatok pre uvedené ulice si daňovníci môžu vyzdvihnúť v podateľni mestského úradu do 21. júna 2023 v úradných hodinách. Po tomto termíne budú rozhodnutia odovzdané na doručenie cez Slovenskú poštu.

Pozvánka na 6. zasadnutie MSZ v Zlatých Moravciach

Vážení občania, dňa 22. júna 2023 sa o 15:30 hodine uskutoční zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button